Het Damrak is vrijdag met een klein verlies gesloten. De AEX leverde 0,3 procent in op 454,09 punten.

Al met al was het een rustige dag, waarbij het cijferseizoen van de afgelopen weken wat tot rust kwam. Op macro-economisch vlak was het drukker.

In de eurozone halveerde de groei in het tweede kwartaal. Terwijl het bruto binnenlands product in de eerste drie maanden nog groeide met 0,6 procent, was hier in het afgelopen kwartaal nog maar 0,3 procent groei van over. De Duitse economie groeide ook minder hard, met 0,4 procent, maar dit was volgens Rabobank fiks beter dan economen hadden voorzien. “Vooral de export en de binnenlandse consumptie droegen bij aan de groei”, schreef Rabobank. De Nederlandse economie was met 0,6 procent groei in het tweede kwartaal ook beduidend beter dan voorzien. Ook werd het groeicijfer over de eerste drie maanden opwaarts bijgesteld van 0,5 naar 0,6 procent. ABN AMRO merkte op dat vooral de investeringen sterk bijdroegen aan de economie, met een groei van 2,5 procent op kwartaalbasis. Dit was volgens de bank met name het gevolg van het aanhoudende herstel op de woningmarkt.

Verder bleek de industriële output in de eurozone met juni met 0,6 procent te zijn gestegen.

Voorbeurs bleek dat de Chinese economie een tandje lager schakelt. De industriële productie groeide in juli met 6,0 procent en de detailhandelsverkopen namen met 10,2 procent toe. In juni lagen deze cijfers op respectievelijk 6,2 en 10,6 procent. Analisten van de Japanse zakenbank Nomura rekenden vooraf op een productiegroei van 6,3 procent en een stijging van de detailhandelsverkopen van 9,9 procent. Analist Yang Zhao meent dat de Chinese economie “aan kracht verliest”.

Nomura blijft rekenen op een economische groei van 6,2 procent in het derde kwartaal, waarna in de laatste drie maanden de groei zal stijgen naar 6,5 procent. Zhao verwacht dat de Chinese centrale bank de rente dit jaar nog met 1,25 procentpunt zal verlagen, tweemaal met 0,50 procentpunt en eenmaal met 0,25 procentpunt. De eerste verlaging volgt volgens de analist nog deze maand.

Uit Amerika kwamen gemengde cijfers. Zo daalden de bedrijfsvoorraden en, belangrijker, ook de detailhandelsverkopen. Daar stond tegenover dat het consumentenvertrouwen juist licht opliep.

De euro/dollar handelde op 1,1176. Olie gaf de sterke stijging van donderdag een vervolg. Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde olie circa twee procent hoger. Volgens analist Hans van Cleef van ABN AMRO was deze stijging te danken aan Saoedi-Arabië, dat richting speculanten het signaal afgaf de oliemarkt weer in balans te willen brengen.

Stijgers en dalers

In de AEX voerden SBM Offshore en Randstad de lijst met stijgers aan. De oliedienstverlener werd 1,7 procent duurder en de uitzender steeg 1,6 procent. Daar stond Aegon tegenover met een verlies van maar liefst 3,4 procent. ArcelorMittal verloor 1,8 procent.

De meest opvallende koersuitslag was evenwel te vinden in de Midkap. Na het openen van de boeken leverde Flow Traders maar liefst 9,1 procent in. De kwartaalcijfers van de flitshandelaar waren redelijk conform verwachting, zeker als rekening werd gehouden met een belastingmeevaller van 4,5 miljoen euro. Analisten merkten evenwel op dat de druk op de Aziatische activiteiten aanhield en dat afgelopen kwartaal voor een belangrijk deel afhing van één handelsdag, namelijk 24 juni, de dag dat duidelijk werd dat de Britten een dag eerder voor een Brexit hadden gekozen.

Tegenover het verlies van Flow Traders stond Air France-KLM met een dagwinst van 2,7 procent. Ook elders in Europa hadden de vliegtuigmaatschappijen de wind in de rug, na gunstige cijfers van Airports Council International Europe over het passagiersvervoer in het eerste halfjaar. Verder dikte Intertrust 1,9 procent aan.

Onder de kleinere fondsen viel AMG op met een koerswinst van 7,3 procent. Na de eerder gepresenteerde en volgens ABN AMRO sterke kwartaalcijfers besloot de bank het koersdoel voor AMG met 5 euro op te trekken naar 19,00 euro. Value8 leverde 5,8 procent in.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese markten, handelde Wall Street rond het nulpunt, nadat donderdagavond nog records werden verpulverd.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.