Beleggers die investeren in fondsen en exchange traded funds – beurgenoteerde fondsen of ETF’s – zijn al 5 weken lang hun posities in grondstoffen aan het verkopen. Volgens een artikel in Forbes Magazine zou dit een contra-indicator kunnen zijn, waardoor het nu misschien wel het moment is om in grondstoffen te stappen.

De gegevens, die verstrekt worden door The Investment Company Institute (ICI), tonen aan dat in de week voor 18 november $2 miljard aan kapitaal is weggevloeid uit fondsen die gespecialiseerd zijn in het kopen van grondstoffen zoals goud, industriële metalen, ruwe olie en aardgas.

Het is de vijfde achtereenvolgende week dat er zoveel kapitaal wegstroomt uit deze fondsen. Geen enkele andere categorie van activa vertoonde in de afgelopen vijf weken zo’n consistente uitstroom.

Contra-indicator

Een dergelijke consistente uitstroom zou een contra-indicator kunnen zijn voor de toekomstige prestaties van grondstoffen. Met andere woorden, dergelijke aanhoudende verkoop zou een voorloper kunnen zijn van een sterke stijging in de desbetreffende categorie.

In het geval van grondstoffen zou deze hypothese zeker steek kunnen houden. Door de veelbelovende resultaten van kandidaat-vaccins is het zeer waarschijnlijk dat de economie op termijn een duurzaam herstel zal laten zien.

Wanneer een vaccin effectief wordt goedgekeurd en op wereldwijde schaal wordt geproduceerd, zal de globale economie weer volledig heropenen. Er zal dan een forse opstoot zijn in de vraag naar verschillende grondstoffen, waardoor mogelijk de prijzen zullen stijgen.

Bron: Forbes

Foto: iStock