Wall street

De kopgroep onder de opkomende markten ontwikkelt zich snel richting volwaardig ontwikkelde economieën, met aantrekkelijke kansen voor beleggers. Zijn deze vooruitstrevende opkomende markten echt zo aantrekkelijk als ze lijken, of wordt het tijd om de definitie van deze categorie landen te herzien? In een analyse geven specialisten van Newton en The Boston Company, boutiques van BNY Mellon, hun visie op de steeds volwassener wordende opkomende markten.

Aantrekkelijke rendementen

Duidelijk is wel dat de categorie opkomende markten zeer divers is, met een aantal gemene delers. Hervormingen en economische vooruitgang hebben een aantal van deze opkomende economieën, zoals Taiwan, Korea, Polen, Tsjechië en Maleisië, gebracht op de drempel van de ontwikkelde markten.

imf

  Dit kan gepaard gaan met aantrekkelijke rendementen voor beleggers, ook al geldt de hele beleggingscategorie opkomende markten wel als relatief risicovol. Zij kunnen zich echter onderscheiden van de ‘onvolwassen’ opkomende markten op het gebied van economische vooruitgang, omvang, liquiditeit, toegankelijkheid en hogere mate van stabiliteit. Ook in Latijns-Amerika ontwikkelt een aantal economieën zich richting volwassenheid. Chili heeft een aantal structurele marktinstituties in het leven geroepen, wat meer stabiliteit brengt. Brazilië heeft echter een aantal uitgelezen kansen om hervormingen door te voeren en zich minder afhankelijk te maken van de export van grondstoffen aan zich voorbij laten gaan, veroorzaakt door een overheid die in de verkeerde sectoren investeerde. Douglas Reed (Newton) ziet in het Verre Oosten een aantal landen met sprongen vooruit gaan. Hij wijst echter op obstakels die uit de weg geruimd moeten worden, voordat zij de status van ontwikkelde economie bereiken. Korea en Taiwan kampen met vergrijzing. Daarnaast zijn overheidsbemoeienis en de corporate governance hindernissen om te nemen, vult Jay Malikowski (The Boston Company) aan. Het risicogewogen rendement verschilt van land tot land, elke markt moet op zijn eigen merites worden beoordeeld, stelt Rob Marshall-Lee . gdp-fd   Belangrijk is om de prestaties van de binnenlandse economie los te pellen van de prestaties van de lokale aandelenmarkt, naast het beoordelen van de demografische dynamiek en de kwaliteit van de infrastructuur.

Eenzaam aan de top

Veel opkomende landen begeren de status van een ontwikkelde economie, slechts weinigen hebben die in de afgelopen jaren weten te bereiken. In 2010 werd Israel opgewaardeerd tot ontwikkelde economie, maar de vier jaar erna bleven de prestaties achter bij de wereldeconomie. Griekenland viel juist terug tot de status van opkomende markt, vanwege alle economische problemen. Het debat hoe markten te classificeren zijn en hoe relevant de status van opkomende markt is voor een grote economie, wint aan belang. Marshall-Lee adviseert beleggers om een brede reeks aan fundamentals grondig te onderzoeken, voordat zij in een markt beleggen. Daaronder vallen de kwaliteit van de lokale institutionele organisaties, de ontwikkeling van de markt en de kwaliteit van de lokale corporate governance. >> Download hier het fondsen rapport voor oktober