stock-market-propaganda-05-900x600 China blijft maar de gemoederen op de beurzen beroeren. De vrees voor een stevige devaluatie vergelijkbaar met deze van de yen in 2013-2014 of de euro in 2014 zit er dik. Volgens Neil Dwane, globaal strategist bij Allianz Global Investors, zal het niet zo’n vaart lopen. Het is een feit dat de Chinese economie al een tijdje slabakt en op de wereldeconomie en de grondstoffenprijzen weegt. Voor Dwane is één van de belangrijke oorzaken de huidige anti-corruptie campagne. Dit zorgt ervoor dat overheidsfunctionarissen geen beslissingen meer durven nemen. Dat zorgt voor immobilisme bij staatsbedrijven en frustreert toeleveranciers. Maar het nieuwe vijfjarenplan dat binnenkort zal goedgekeurd worden, gaat daar volgens Dwane een einde aan maken. Bovendien komen er hervormingen die eigendomsrechten zullen verankeren. De vastgoedmarkten zullen hierdoor stabiliseren.

De overheid is vandaag enkel bezig de yuan lichtjes te liberaliseren zodat de munt volatieler en minder voorspelbaar is dan voorheen

Tegelijkertijd verwacht de strategist van Allianz dat de groeiende middenklasse, reeds goed voor 300 miljoen mensen, hun geld steeds meer zal laten rollen. Er komt dan ook geen grote devaluatie van de renminbi omdat dit al te zeer op de zou koopkracht wegen.

Aantrekkelijk geprijsd

De Chinese autoriteiten hebben er echt geen belang bij dat de yuan fors zou devalueren. Het zou de wereldwijde handelsprijzen doen in elkaar storten en alle monetaire versoepeling van de Chinese centrale bank zomaar teniet doen. Dwane blijft ervan overtuigd dat de Chinese autoriteiten de rust zullen kunnen doen terugkeren. En na de grote volatiliteit van de afgelopen twaalf maanden zijn veel Chinese aandelen aantrekkelijk gewaardeerd en bieden een goed dividendrendement.