Bill Gates Forbes

Het was een uitstekend jaar voor de rijken. Het aantal miljardairs steeg de afgelopen 12 maanden met maar liefst 13% tot 2.043 volgens het Amerikaanse zakenblad. Het is de eerste keer dat er op de lijst van Forbes meer dan 2.000 miljardairs staan. Hun gezamenlijk vermogen steeg met 18% tot 7.670 miljard dollar, ook een nieuw record.

Er kwamen het afgelopen jaar maar liefst 233 nieuwe miljardairs bij, dat zijn er meer dan 4 per week. Het aantal nieuwe miljardairs lag 3 keer hoger dan het aantal rijken dat de status van miljardair verloren heeft (zoals Marc Coucke).

Wie is de rijkste mens ter wereld?

Bill Gates staat opnieuw op de eerste plaats op de lijst van Forbes. De oprichter van Microsoft heeft een vermogen van $86 miljard. Het is het 4e jaar op rij dat Gates bovenaan de lijst staat. Gates was 18 van de laatste 23 jaar de rijkste mens ter wereld. Het afgelopen jaar werd hij $11 miljard rijker.

Jeff Bezos van Amazon had het beste jaar van alle miljardairs. Hij werd de laatste 12 maanden maar liefst $27,6 miljard rijker. Zijn vermogen komt zo uit op $72,8 miljard, goed voor de 3e plaats. Het is de eerste keer dat de CEO van Amazon de top-3 binnen duikt.

Warren Buffett parkeert zijn fortuin op de 2e plaats. Sinds de verkiezing van Trump voegde Buffett het meeste toe aan zijn vermogen, maar liefst $14,8 miljard. Hierdoor is Buffett momenteel zo’n $75 miljard waard.

De rijkste Europeaan is nog steeds Amancio Ortega. Ondanks dat de Spaanse zakenman $4,3 miljard rijker werd, zakt hij naar de 4e plaats. Met een vermogen van $71,3 miljard blijft de oprichter van Zara nog wel een ruime voorsprong behouden op nummer 5: Mark Zuckerberg.

De CEO van Facebook kon de laatste maanden maar liefst $11,4 miljard bijschrijven aan zijn vermogen. Zuckerbergs fortuin bedraagt volgens Forbes momenteel $56 miljard. Hij blijft daardoor de Mexicaan Carlos Slim ($54,5 miljard) net voor. Het is de eerste keer in meer dan 10 jaar dat Slim niet in de top 5 staat.

Bekijk hier de volledige lijst

Top-5 rijkste mensen ter wereld

Waar komen de nieuwe miljardairs vandaan?

Er waren 195 nieuwkomers op de lijst van Forbes. De meeste kwamen uit China waar de laatste 12 maanden 76 nieuwe miljardairs werden gekroond. 25 nieuwkomers kwamen uit de Verenigde Staten.

Jon Collison, medeoprichter van betaaldienst Stripe, is ’s werelds jongste miljardair. De 26-jarige Ier onttroont Snapchat CEO Evan Spiegel. Collison werd 2 maanden eerder geboren dan Spiegel.

Het afgelopen jaar kwamen er 15 nieuwe self-made vrouwen bij op de lijst, 10 uit China en voor het eerst iemand uit Vietnam. In het totaal zijn er van de 2.043 miljardairs maar 227 vrouwen.

De Verenigde Staten heeft nog steeds het meeste aantal miljardairs, 565. China staat op de 2e plaats met 319 en op de 3e plaats staat Duitsland met 114 miljardairs. India is 4e en heeft voor de eerste keer meer dan 100 miljardairs, 101 om precies te zijn.

Bron: Forbes