(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met een mooie winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX steeg 1,7 procent naar 578,52 punten.


De Amerikaanse beurzen waren vrijdag gesloten vanwege Independence Day, en dat betekende dat de Europese beleggers vanochtend hun inspiratie moesten halen uit Azië. 

De Chinese centrale bank versoepelde het monetaire beleid en staatsmedia spraken van een gezonde ‘bull market’. In reactie steeg de CSI300, een belangrijke Chinese beursindex, met maar liefst 5,7 procent. Dit was terug te zien op de Europese beursvloeren, volgens de marktenzaal van KBC.

Vanochtend waren er twee richtinggevende macrocijfers. De Duitse fabrieksorders herstelden in mei flink, na een fikse daling in april. Op jaarbasis was er overigens nog wel sprake van een dubbelcijferige daling. Economen hadden op meer gerekend.

Daarnaast namen in mei de detailhandelsverkopen in de eurozone met 17,8 procent op maandbasis toe. In april daalde deze omzet nog met 12,1 procent.

In Amerika stonden de inkopers in de dienstensector op de rol. De inkoopmanagersindex berekend door Markit liet een nette stijging zien, maar wees nog wel altijd op krimp. De data van ISM, die doorgaans hoger worden aangeslagen, lieten evenwel een indexstijging zien tot 57,1, wat wijst op sterke groei en ook nog eens veel meer dan de stand van 50,1 die economen hadden voorzien.

Hoofdeconoom Luc Aben ziet de economie herstellen volgens het V-scenario. Wel noemt hij het oplopende aantal coronabesmettingen in de VS zorgwekkend. 

Op Twitter zei de Amerikaanse president Donald Trump dat het aantal besmettingen in de VS zo hard oploopt, omdat er veel wordt getest. Het aantal doden daalt, aldus Trump.

Maar China heeft volgens de president de VS en de rest van de wereld grote schade toegebracht. 

Tegelijk maakte hij op Twitter melding dat de Nasdaq een nieuw record heeft neergezet.

De euro/dollar handelde op 1,1311. Olie werd duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX deden de financials goede zaken. ABN AMRO won 5,5 procent en ING steeg 4,3 procent. Ook elders in Europese deden banken en verzekeraars het goed. Marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank wees op de sterke stijging van de Chinese aandelenbeurs, waar de financiële waarden ook aan de leiding gingen.

Verder wonnen Unibail en ArcelorMittal 4,6 en 4,0 procent.

Dalers waren er niet. Ahold Delhaize sloot de rij met een winst van 0,1 procent. UBS meent dat richting de komende kwartaalcijfers het een goed moment is om de grootgrutter van de hand te doen.

In de AMX ging Eurocommercial Properties 4,7 procent in de plus en steeg Fagron 4,3 procent. Pharming leverde daarentegen 2,6 procent in.

Alfen werd 7,8 procent duurder in de AScX en Neways 3,1 procent. Daarentegen daalde Kendrion 1,5 procent.

In de lokale lijst vielen centenfondsen Kardan en Lavide op met respectievelijk een daling van 39 procent en een plus van 17 procent. IEX werd 32 procent duurder, maar er werd slechts een handjevol aandelen verhandeld.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerden de Amerikaanse beurzen 1,5 tot 2,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.