(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag een half procent gedaald naar 527,14 punten.
Brexit, handelsperikelen en Italië blijven volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB het sentiment drukken. “En onzekerheid, dat is het ergste voor beleggers.”
Wordt die onzekerheid de komende weken deels weggenomen, dan kan dit een “mooie eindejaarsrally” tot gevolg hebben, denkt Westerterp.
Van de drie dossiers denkt de vermogensbeheerder dat de kans het grootst is dat het handelsconflict wordt opgelost. Zeker nu de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen zijn geweest en de Amerikaanse president Donald Trump voor de bühne niet meer fel van leer hoeft te trekken. Daarbij is dit ook het dossier dat het meest zwaarwegend is.
Een oplossing voor Italië ziet Westerterp op korte termijn niet en Brexit is een “chaos”.
De Britse regering bekijkt vandaag een concept-akkoord over Brexit. Er hangt volgens Stephanie Kelly van vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments een zwaard van Damocles boven premier May, dat daar is opgehangen door haar eigen partijgenoten.
Het was een drukke macro-economische dag. Groeicijfers uit Japan en Duitsland wezen op krimp en in de eurozone en eigen land vertraagde de groei.
Voor Duitsland sprak econoom Carsten Brzeski van ING van een alarmbel die afgaat. Het is voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2015 dat de economie kromp en volgens Brzeski gaat het zelfs om de slechtste prestatie sinds de eerste drie maanden van 2013.
ING denkt dat de Duitse auto-industrie de komende maanden wat zal herstellen en lagere energieprijzen zullen de particuliere consumptie goed doen, volgens Brzeski. “Maar een zwakke export, ondanks een lage wisselkoers voor de euro, suggereert dat de handelsspanningen en zwakte in de opkomende markten kunnen blijven drukken op de groeiprestaties van Duitsland.”
Nog altijd zijn de vooruitzichten voor Duitsland goed, meent Brzeski, maar er worden wel wat scheurtjes zichtbaar.
De Amerikaanse inflatie steeg, zo bleek vanmiddag. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 2,5 procent.
De euro/dollar noteerde op 1,1312. Dinsdagavond bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1282 op de borden.
Stijgers en dalers
In de AEX eindigden de meeste aandelen lager. Het grootste verlies kwam voor rekening van NN Group met een daling van 2,1 procent. De verzekeraar publiceert donderdag resultaten.
NN werd op de voet gevolgd door Signify, dat 1,8 procent inleverde.
Het handjevol stijgers werd aangevoerd door AkzoNobel, dat 1,6 procent won. Altice en Wolters Kluwer werden elk 1,1 procent duurder.
In de Midcap was Fugro koploper met een koerswinst van 4,7 procent. De bodemonderzoeker voorziet voor de periode 2021 tot en met 2023 een omzet van 2 miljard tot 2,5 miljard euro. Voor deze periode streeft Fugro verder naar een winstgevendheid van investeringen van 10 tot 15 procent, een EBIT-marge van 8 tot 12 procent en een vrije kasstroom van 4 tot 7 procent van de omzet. Een prioriteit is het realiseren van een autonome groei in combinatie met schuldafbouw. ING en NIBC noemden de update van de bodemonderzoeker niet heel verrassend, al was er volgens NIBC misschien op iets meer gerekend.
Eurocommercial Properties won 2,0 procent. Analisten van ABN AMRO en ING bleven deze week positief over het fonds. Sectorgenoot WDP steeg 2,1 procent.
Sligro en OCI verloren respectievelijk 2,8 en 4,2 procent. De grootste daling kwam echter voor rekening van Adyen, dat 9,5 procent goedkoper werd. MSCI nam Adyen niet op in zijn indices, en daar hadden sommige beleggers volgens Bryan Garnier wel op gerekend. “De free float is dit jaar verhoogd van 13 procent naar bijna 22 procent, maar dit percentage is nog te laag voor de MSCI om Adyen mee te nemen in zijn indices”, zo stelde analist Richard Maxime Beaudoux.
In de AScX ging Nedap aan de leiding met een koerswinst van 1,8 procent. In aanloop naar de kwartaalcijfers donderdag voorbeurs behoorde VolkerWessels ook tot de grootste stijgerss. ING verwacht weinig vuurwerk en rekent op een herhaling van de outlook. Het aandeel steeg 1,5 procent.
Tegenover de de winst van de bouwer stond Pharming met een verlies van 2,9 procent en B&S met een daling van 6,6 procent.
Degroof Petercam haalde Accell van de verkooplijst en verhoogde het koersdoel naar 18,75 euro, nipt onder het bod van Pon ter waarde van 19,00 euro per aandeel.
Tussenstanden Wall Street
Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor de Dow Jones index 0,6 procent. De breder samengestelde S&P 500 index daalde ook 0,6 procent en de Nasdaq index werd eveneens 0,6 procent goedkoper.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.