(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures duiden maandag op een licht lagere opening voor Wall Street. Rond lunchtijd lag de openingsindicatie voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq op een min van zo’n 0,2 procent.

Daarmee lijken de stevige verliezen van voor het weekend een beperkt vervolg te krijgen. Vrijdag beleefden de drie grote indexen in New York hun slechtste dag sinds het begin van 2019. Daarbij steeg een volatiliteitsindex met 24 procent. Maandag staat deze Cboe index 4 procent hoger, op 17,15 punten.

Bepalende factor zijn de zorgen over de wereldeconomie. Recente inkoopmanagersindexen uit Europa duiden op een verdere groeivertraging in het muntblok en ook in de Verenigde Staten groeide de maakindustrie in bijna twee jaar in niet zo’n traag tempo.

Bezorgde beleggers zoeken daarom hun heil in obligaties, wat ervoor heeft gezorgd dat de Amerikaanse driemaandsrente vrijdag boven de tienjaarsrente uitkwam. Dit suggereert een inverse rentecurve en wanneer deze langdurig aanhoudt, kan dit in de toekomst duiden op een recessie. Het was voor het eerst sinds 2007 dat de korte rente hoger stond dan de langlopende.

Maandag noteerde de driemaandsrente op 2,45 procent en de rente op een tienjarige Treasury lening op 2,46 procent.

Volgens marktkenners hoopt de markt zich op te kunnen trekken aan de handelsbesprekingen tussen de VS en China, die later deze week worden voortgezet in Beijing. Daarbij zijn ook handelsgezant Robert Lighthizer en minister van financiën Steve Mnuchin aanwezig.

“Mogelijk kalmeert de boel wanneer we positieve berichten uit Beijing krijgen later deze week maar tot die tijd is het sentiment mogelijk grillig”, aldus marktanalist Jeffrey Halley van Oanda.

De macro-economische agenda in de VS is maandag leeg. Vanuit Europa kwam het nieuws dat het ondernemersvertrouwen zoals Ifo dat meet, in maart is gestegen naar 99,6, wat ruim boven de verwachting was van 98,3.

De euro noteerde rond lunchtijd op 1,1316 dollar. Vrijdagavond noteerde de munt op 1,1301. Olie werd maandag iets duurder.

Bedrijfsnieuws

Apple noteerde in de voorbeurshandel 0,4 procent lager. Het techbedrijf houdt maandag een speciaal event waarbij het vermoedelijk zijn langverwachte streamingdienst introduceert, als ook update voor de iPad en Mac computers.

Slotstanden

Wall Street sloot vrijdag flink lager. De Dow Jones index verloor 1,8 procent op een slot van 25.502,32 punten, de S&P 500 daalde 1,9 procent tot 2.800,71 punten en de Nasdaq leverde zelfs 2,5 procent in en zakte tot 7.642,67 punten.

Op weekbasis verloren de drie indexen gemiddeld 0,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.