Na hoger slot vrijdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een vlakke opening tegemoet, na de winsten van vorige week, toen Jerome Powell bevestigde dat het tijd is voor een renteverlaging door de Federal Reserve.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,1 procent hoger. De techbeurs Nasdaq zag de futures vrijwel ongewijzigd noteren.  

Of de positieve stemming aanhoudt hangt mede af van grote spelers zoals Nvidia die deze week hun resultaten bekendmaken.

Deze week staan de ook  persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) inflatiecijfers over de maand juli op de Amerikaanse macro-economische agenda. 

“De PCE is voor de Fed een cruciaal inflatiekompas. Een andere inflatiebarometer voor dezelfde maand, de consumentenprijsindex (CPI), gaf recent een gematigd positief signaal. De inflatie in de dienstensector blijft echter hardnekkig, wat de kans dat er in september een renteverlaging van 50 basispunten zal plaatsvinden verkleint. Toch schatten de markten deze kans nog steeds op 25 procent”, aldus Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot Kempen.

De Aziatische markten lieten maandag een gemengd beeld zien, waarbij een koersdaling van Toyota een grote rol speelde op een rode Japanse beurs.

Economisch nieuws was er uit Duitsland waar de Ifo-index in augustus zoals verwacht daalde en op een laag niveau bleef, hoewel de daling iets minder sterk was dan economen hadden voorspeld.

In de namiddag volgen alleen nog cijfers over de Amerikaanse orders voor duurzame goederen in juli. Omdat de beurs in Londen vandaag gesloten is, zullen de handelsvolumes op de Europese beurzen vermoedelijk laag blijven.

De olieprijs steeg, na hernieuwd wapengekletter in het Midden-Oosten. Een oktober-future WTI-olie steeg 2,7 procent tot 76,81 dollar en Brent werd 2,4 procent duurder op 80,02 dollar. Israël voerde zondagochtend een preventieve luchtaanval uit op doelen in Libanon om te voorkomen dat Hezbollah honderden raketten op Israël zou afvuren, wat zorgde voor een stijgende olieprijs.

De rentes bleven dicht bij huis en de euro/dollar noteerde op 1,1170. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1192 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Nvidia zal woensdag kwartaalcijfers melden, naast Salesforce en Crowdstrike. Het laatstgenoemde bedrijf liet met een rampzalige software-update vorige maand computersystemen wereldwijd crashen.

Boeing stond 0,7 procent lager voorbeurs. NASA meldde zaterdag dat twee astronauten die door Boeings ruimtevaartuig Starliner naar het internationale ruimtestation ISS zijn gebracht, terug zullen vliegen met een raket van SpaceX, een bedrijf van Elon Musk. Dit is opnieuw een blauw oog voor het geplaagde Boeing.

Intel steeg 1 procent na een rapport van CNBC dat de chipfabrikant adviseurs heeft ingehuurd om zich te verdedigen tegen mogelijk aandeelhoudersactivisme, onder andere van Morgan Stanley.

XPeng stond 6 procent hoger nadat bleek dat CEO Xiaopening He meer dan 2 miljoen aandelen had gekocht.

Mira Pharmaceutical steeg 43 procent. Een nieuw ketamine-achtig medicijn bleek zenuwpijn bij ratten te verzachten.

De Amerikaanse aandelen van PDD Holdings stonden voorbeurs 15 procent lager,  na teleurstellende omzetcijfers van het moederbedrijf van de populaire Chinese webwinkel Temu. “Vooruitkijkend zal de omzetgroei onvermijdelijk onder druk komen te staan door verhevigde concurrentie en externe uitdagingen”, aldus de topman.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag hoger. De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,2 procent tot 5.634,61 punten, de Dow Jones index won 1,1 procent op 41.175,08 punten en de Nasdaq noteerde 1,5 procent hoger op 17.877,79 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.