(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet, nadat China afzag van verdere dialoog met de Verenigde Staten over het handelsdispuut tussen de twee landen.

Futures op de S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,2 procent in het rood.

Vorige week wonnen de Amerikaanse beurzen nog terrein, ondanks de oplopende spanningen tussen de twee grootste economieën van de wereld, nadat de regering van de Amerikaanse president Donald Trump plannen doorzette om extra importheffingen te leggen op 200 miljard dollar aan goederen uit China.

Het optimisme dreigde maandag echter te vervliegen, omdat China dit weekend de gesprekken afzegde die deze week gepland stonden met de Amerikaanse regering over het dispuut. “[We] hopen dat aan Amerikaanse zijde de mogelijke schadelijke gevolgen van een dergelijke stap worden erkend en bijtijds overtuigend worden rechtgezet”, tekende Xinhua uit de mond van een woordvoerder van het ministerie van Handel op nadat Trump met importheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen kwam en dreigde dit bedrag nog eens flink op te voeren.

Fabrizio Quirighetti van SYZ Asset Management blijft verwachten dat er een deal tussen de VS en China zal zijn voordat de Amerikanen naar de stembus trekken voor de parlementsverkiezingen halverwege de termijn van president Trump. Zijn voorkeur gaat minder uit naar Amerikaanse en meer naar Europese en andere aandelen. “We zijn constructiever geworden over de rest van de wereld”, aldus de vermogensbeheerder.

Volgens analist Albert Edward van Société Générale is juist het moment van de afrekening gekomen voor aandelen en moeten beleggers niet langer hun geld inzetten op de mooie praatjes over een stevige economie, aangezien recessie op de loer ligt.

De Federal Reserve gaat woensdag vrijwel zeker de rente verder verhogen en beleggers vragen zich af hoe hoog de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties nog kunnen stijgen voordat de oververhitte aandelenmarkt op Wall Street zichzelf tegenkomen.

“We verwachten geen ‘duifachtige’ verrassing bij de komende rentevergadering”, zei marktanalist Ian Samson van Fidelity International.

De euro/dollar noteerde op 1,1772. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1737 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1749 op de borden.

Olie werd duurder. Een november-future West Texas Intermediate steeg 2,6 procent tot 72,30 dollar, terwijl een november-future Brent 2,1 procent meer waard werd op 80,87 dollar.

Bedrijfsnieuws

Fusie- en overnamenieuws trok maandag de meeste aandacht.

Het aandeel van het Britse betaaltelevisiebedrijf Sky steeg 9 procent, nadat de biedingsoorlog tussen de Amerikaanse rivalen Comcast en 21st Century Fox eindigde met een overwinning van Comcast.

Barrick Gold is het eens geworden met het Europese Randgold Resources over een fusie van de gouddelvers, waarmee het grootste goudmijnbouwbedrijf ter wereld ontstaat.

De handelsoorlog tussen China en de VS kan speelgoedfabrikanten raken, waarschuwden kenners van de sector tegenover MarketWatch. Dit kan leiden tot hogere prijzen voor speelgoed, omdat de grondstoffen voor veel Amerikaans speelgoed uit China komen. Het aandeel van speelgoedmaker Mattel staat overigens voor dit jaar nog op winst.

Wall Street

De S&P 500 index sloot vrijdag een fractie lager op 2.929,67 punten. Techbeurs Nasdaq daalde een half procent naar een slotkoers van 7.986,96 punten. De Dow steeg 0,3 procent naar 26.743,50 punten en won op weekbasis 2,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.