Druk programma met macrocijfers en Walmart.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lichtgroene opening tegemoet, in afwachting van een aantal belangrijke macrocijfers en de kwartaalrapportage van retailgigant Walmart.

Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,2 procent in de plus.

Woensdag sloot Wall Street hoger, maar was er geen enorme impuls van gunstige, maar weinig verrassende inflatiecijfers uit de VS. Die leken vooral te bevestigen dat de Federal Reserve op koers ligt om de rente volgende maand te verlagen.

“Een prima vooruitzicht voor beleggers”, volgens Simon Wiersma van ING. Volgens hem is er momenteel geen enkel signaal dat de Amerikaanse economie van een klif stort.

“Natuurlijk zijn er altijd doemdenkers die zeggen dat het twee minuten voor twaalf is. Die hebben inderdaad twee keer in de 24 uur gelijk en dat is dus niet vaak”, aldus de investment manager van ING, die er verder op wees dat de VIX-index, de zogeheten angstbarometer voor de markt, verder is gedaald.

Met andere woorden: “de angst bij beleggers neemt snel weer af”, aldus Wiersma na de recessievrees die de afgelopen weken de kop opstak.

Op macro-economisch vlak belooft het donderdag een drukke dag te worden, met een aantal data die interessant is voor de markten en de Fed. Zo staan voorbeurs de Amerikaanse detailhandelsverkopen op de rol. Voor de maand juli wordt gerekend op een stijging van 0,3 procent, na een vlakke ontwikkeling van de verkopen in juni.

De industriële productie, die in juni nog met 0,6 procent steeg, zou in juli met 0,1 procent zijn gedaald, is verder de verwachting. De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS zouden zijn gestegen van 233.000 naar 235.000 nieuwe aanvragen.

Verder staan voor de opening in New York nog de Philadelphia Fed index, Empire State index en de Amerikaanse importprijzen op het programma. Na de openingsbel volgen nog de bedrijfsvoorraden en het vertrouwen onder huizenbouwers in de VS.

De euro/dollar handelde aan het begin van de middag op 1,1014, terwijl de obligatierentes licht stegen. De olieprijzen stegen met een half procent.

Bedrijfsnieuws

Walmart opent voorbeurs de boeken. De cijfers kunnen op extra aandacht rekenen omdat ze de markt meer vertellen over het uitgavenpatroon van Amerikanen en mogelijk een antwoord bieden op de vraag of consumenten in de VS vaker hun hand op de knip houden. De consensus volgens FactSet rekent op een aangepaste winst per aandeel van 0,65 dollar en een omzet van 168,6 miljard dollar in het tweede kwartaal. In het vorige kwartaal behaalde Walmart een omzet van 161,5 miljard dollar.

Verder komt Alibaba met resultaten. JD.com, een concurrent van Alibaba, kwam vanmiddag al met kwartaalcijfers, die werden beloond met een koerswinst van 3,2 procent in de voorbeurshandel. JD.com boekte in het afgelopen kwartaal een lichte omzetstijging tot 291,4 miljard Chinese yuan, of omgerekend 40,1 miljard dollar. De markt rekende op een vlakke omzet van 288,1 miljard yuan. De nettowinst van 12,6 miljard yuan was bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder en een stuk hoger dan de 7,97 miljard yuan die analisten geraadpleegd door FactSet voorspelden.

Deere steeg voorbeurs met ruim 5 procent, nadat de resultaten over het derde kwartaal meevielen. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een winst per aandeel van 5,68 dollar en een omzet van 10,9 miljard dollar, tegenover 10,20 dollar winst per aandeel en 14,3 miljard dollar aan opbrengsten een jaar eerder. De producent van landbouwmachines rapporteerde in werkelijkheid een omzet van 11,39 miljard dollar en een winst per aandeel van  6,29 dollar.

Nabeurs is het de beurt aan Applied Materials, toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie.

Cisco opende woensdag nabeurs de boeken. In het afgelopen vierde kwartaal daalde de nettowinst, maar bleek de aangepaste winst per aandeel met 0,87 dollar beter dan de 0,85 dollar die werd voorspeld. De omzet daalde ook, tot 13,64 miljard dollar, maar dit was eveneens beter dan voorzien. Cisco kondigde woensdagavond ook een herstructurering aan waarbij het 7 procent van zijn personeelsbestand schrapt. Het aandeel noteerde voorbeurs toch 6 procent hoger. De outlook voor het nieuwe boekjaar was positief en het bedrijf lijkt in toenemende mate te profiteren van de AI-vraag.

Aandelen van sportkledingreus Nike noteerden voorbeurs 4,0 procent hoger. Pershing Square van de activistische belegger Bill Ackman heeft een belang in Nike genomen, bleek uit een registratie bij de SEC. Ackman kocht zo’n 3 miljoen aandelen, met een waarde van circa 230 miljoen dollar.

Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 0,4 procent tot 5.455,21 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 40.008,39 punten en de Nasdaq sloot vrijwel vlak op 17.192,60 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.