(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd  0,14 procent in het rood op 2.262,75 punten.

Zowel de aandelenbeurzen op Wall Street als de dollar daalden. Beleggers willen graag meer duidelijkheid over het fiscale beleid en de plannen voor handelsverdragen onder de nieuwe president Donald Trump.

Trump heeft kort na zijn inhuldiging op vrijdag leiders uit Mexico en Canada uitgenodigd om over het Noordamerikaanse vrijhandelsverdrag Nafta te heronderhandelen. Ook is de Britse premier Theresa May uitgenodigd om een basis te leggen voor een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk.

“Terwijl de potentiële wijzigingen in het belastingstelsel en financiële regelgeving sinds de verkiezingen een netto positieve impact heeft gehad op de aandelenmarkten, is het handelsbeleid een grote onbekende”, zei analist Bill Merz van U.S. Bank Wealth Management. 

Analisten spraken van een gebrek aan details over het economisch beleid in de inhuldigingsspeech van Trump van afgelopen vrijdag. Zorgen omtrent de handelsverdragen zouden een katalisator zijn voor de nieuwste stap terug van aandelenbeurzen wereldwijd en de dollar.

Trump uitte in zijn toespraak vooral protectionistische retoriek en zei minder over de geplande uitgaven aan infrastructuur, die een belangrijke rol speelden in de rally van de dollar sinds de verkiezingen. 

Olie noteerde maandag lager. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 1,2 procent tot 52,60 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,8 procent goedkoper werd op 55,04 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0730. Dat was lager dan bij het begin van de handelsdag in Europa, toen het muntpaar nog op 1,0743 bewoog, maar hoger dan bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag toen er een stand van 1,0680 op de borden stond.

De Bundesbank meldde maandag dat de inflatie in Duitsland in januari zou kunnen uitkomen op “een goede 2 procent”, waarmee de grootste economie in de eurozone voor het eerst het beoogde niveau van de ECB zou halen. 

Dit zou een voorbode kunnen zijn van het einde van het opkoopprogramma van de ECB. Dat programma heeft sinds 2014 de koers van de euro met 6,5 procent laten dalen ten opzichte van de dollar, meldde de Bundesbank verder.

Er staan voor maandagmiddag geen macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten op de agenda.

Bedrijfsnieuws

Foxconn Technology Group overweegt een investering van 7 miljard dollar in een fabriek voor televisies met platte schermen in de Verenigde Staten, zei topman Terry Gou zondag in Taiwan. Wel is er stimulering nodig is om de deal te laten doorgaan. Foxconn heeft de Japanse fabrikant Sharop overgenomen en zou met de fabriek 30.000 tot 50.000 banen in de Verenigde Staten kunnen creëren.  

Halliburton heeft ook in het laatste kwartaal van 2016 verlies geleden, maar wist wel het marktaandeel te verstevigen, meldde de oliedienstverlener. CEO Dave Lesar wees erop dat Halliburton “significant” marktaandeel wist te winnen. 

Vrijdag werd bekend dat Apple een aanklacht heeft ingediend tegen Qualcomm, vanwege het beperken van de toegang tot bepaalde patenten van het halfgeleiderconcern. Apple eist 1 miljard dollar voor een rechtbank in Californië.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,3 procent hoger op 2.271,31 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 19.827,25 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent op 5.555,33 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.