(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een vlakke tot iets hogere opening tegemoet.

Beleggers houden in de gaten hoe westerse landen gaan reageren op berichten en beelden van de wreedheden die Russische troepen zouden hebben begaan tegen de Oekraïense bevolking en die de vredesbesprekingen kunnen torpederen.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd 0,1 procent hoger, en technologie-index Nasdaq staat op 0,4 procent winst.

Nieuwe berichten van oorlogsmisdaden komen naarbuiten, nadat Rusland zich terugtrok uit de regio rondom de Oekraïense hoofdstad Kiev. De beelden leiden tot geschokte reacties van westerse regeringsleiders en vergroten de druk op de regering van de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Europese bondgenoten om de sancties tegen Rusland verder aan te scherpen.

Voor sommige landen zal het steeds moeilijker te rechtvaardigen worden om nog olie en aardgas te blijven kopen van Rusland. Ook de vredesgesprekken tussen Kiev en Moskou kunnen worden ontregeld.

Als Europese landen hierdoor nog sneller overschakelen van Russische energie naar andere bronnen, dan kan de olieprijs verder stijgen. Er is ook een mogelijkheid dat Rusland de aanvoer van aardgas stopt, als Europese landen die niet in roebels willen betalen.

“Gezien de onzekerheid, verbaast het me een beetje hoe sterk de aandelenmarkt is”, zei Altaf Kassam van State Street.

Naast de oorlog hebben beleggers vooral aandacht voor renteverhogingen door centrale banken en de vraag of die de sterk oplopende inflatie kunnen beteugelen. In dit licht zijn later deze week de notulen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank van belang.

De olieprijs is vooralsnog stabiel. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 99,61 dollar, terwijl Brent-olie voor juni 0,2 procent duurder werd op 104,54 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1004. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1049 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Twitter opent vermoedelijk 25 procent hoger, nadat uit een melding aan beurswaakhond SEC bleek dat Elon Musk, de oprichter van Tesla, een belang van ruim 9 procent heeft opgebouwd in het sociale mediabedrijf. Musk liet zich eerder op Twitter kritisch uit over het sociale mediabedrijf.

Tesla heeft in het eerste kwartaal meer auto’s afgeleverd, maar bleef wel achter bij de marktverwachting. Het was een uitzonderlijk moeilijk kwartaal door verstoringen van de aanvoerketen en het nulcovidbeleid in China, zei Musk. Tesla lijkt 0,7 procent hoger te openen.

Starbucks schort zijn aandeleninkoop op. Interim CEO Howard Schulz gebruikt het geld liever om zijn koffietentjes te verbeteren en te investeren in personeel.
 
Westrock Coffee gaat ook naar de beurs en zou 1,2 miljard dollar waard zijn, volgens het bedrijf. Het bedrijf werkt samen met kleine koffieboeren wereldwijd om duurzame koffieproducten te maken voor grote restaurantketens en winkelketens zoals McDonald’s en Walmart.

CEO Jamie Dimon van JP Morgan ziet grote risico’s opdoemen voor de Amerikaanse economie, die kunnen leiden tot dramatische bewegingen. Vooralsnog wordt de Amerikaanse economie aangejaagd door consumenten die volop geld uitgeven.

Slotstanden
 
De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten na een eindsprint. De S&P 500 steeg 0,3 procent op 4.545,86 punten en de Dow Jones index won 0,4 procent op 34.818,27 punten. De Nasdaq eindigde 0,3 procent hoger op 14.261,50 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.