(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerst maandag af op een licht lagere opening. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 index 0,1 procent in de min, net als die op de Dow Jones index. De futures op de Nasdaq stonden vrijwel vlak.

Met de ingecalculeerde overwinning van Emmanuel Macron in de Franse presidentsverkiezingen, is er maandag weinig houvast voor de aandelenmarkten wereldwijd. Vrijdag werden op Wall Street nog nieuwe records neergezet door de S&P 500 en de Nasdaq en sloot de Dow Jones index voor het eerst sinds maart boven de grens van 21.000 punten. Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda kan dit maandag resulteren in winstnemingen.

Vrijdag profiteerden de Amerikaanse markten van een beter dan verwacht banenrapport. Maandag is het op macro-economisch vlak rustig in Amerika. Later deze week verschijnen inflatiedata en cijfers over de detailhandel. Met name die laatste zijn belangrijk volgens Konstantinos Anthis van ADS Securities, in het kader van het rentebeleid van de Federal Reserve en de ontwikkeling van de dollar.

De greenback bleef maandag goed liggen na de Franse verkiezingsuitslag. De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,0949. Maandagochtend werd het muntpaar verhandeld op 1,0970 dollar en vrijdagavond bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op 1,0997.

De olieprijs bewoog maandag volatiel. De juni-future op een vat West Texas Intermediate noteerde rond lunchtijd nagenoeg vlak op 46,24 dollar, maar liep eerder op de dag nog op richting de 47,00 dollar op berichten dat Saoedi-Arabië de door de OPEC afgesproken productie-inperkingen mogelijk wil verlengen tot in 2018. 

Bedrijfsnieuws

Sysco en Tyson Foods maken voorbeurs de kwartaalcijfers bekend. Later deze week komen een aantal retailers, zoals Macy’s en J.C. Penney nog met kwartaalcijfers, net als Walt Disney.

Berkshire Hathaway realiseerde in het eerste kwartaal van dit jaar een fors lagere nettowinst. Dit meldde het beleggingsvehikel van Warren Buffett vrijdag nabeurs in aanloop naar de jaarvergadering, die zaterdag plaats vond. De nettowinst kwam in het afgelopen kwartaal uit op 4,06 miljard dollar, tegen 5,59 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Wells Fargo bleef de grootste belegging van het concern, terwijl verder het belang in Apple flink werd uitgebreid. Het beleggingsvehikel verkleinde evenwel het belang in IBM. 

Liberty Global boekte in de eerste kwartaal een lagere omzet, te wijten aan desinvesteringen die verband hielden met het samenvoegen van Vodafone Nederland en Ziggo en negatieve wisselkoerseffecten. De omzet daalde in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 17,9 procent van circa 4,3 miljard naar 3,5 miljard dollar.

Slotstanden

Vrijdag sloten de beurzen in Amerika hoger. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,4 procent op 2.399,29 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 21.006,94 punten en de Nasdaq eindigde 0,4 procent hoger op 6.100,76 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.