(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een iets hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,2 procent in het groen.

Wereldwijd keken de financiële markten afgelopen nacht naar het eerste verkiezingsdebat tussen de Republikeinse kandidaat Donald Trump en de Democratische kandidaat Hillary Clinton, in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 8 november aanstaande. Marktanalist Craig Erlam van Oanda ziet de verkiezingen als “een van de grootste risico’s voor de markten dit jaar”. 

“Markten over de hele wereld reageerden positief op de vermeende overwinning van Hillary Clinton tijdens het eerste presidentiële debat”, aldus CEO en mede-oprichter Paresh Davdra van RationalFX. “Het aansterken van de Mexicaanse peso samen met de hogere opening op de Europese aandelenmarkten en verschillende andere valuta zijn een duidelijk teken dat de markten hernieuwd vertrouwen hebben in Clinton, ondanks dat de verkiezingen pas over meer dan een maand plaatsvinden.”

De Mexicaanse munt stond de afgelopen tijd onder druk, vanwege de gedachte dat een overwinning voor Trump de handelsbetrekkingen tussen Amerika en Mexico onder druk zou zetten. Daarnaast dreigde Trump al meerdere malen met het bouwen van een muur op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico.

Naast de reacties op het debat tussen Trump en Clinton, zal de aandacht uitgaan naar de zorgen omtrent Deutsche Bank. De aanvankelijk kleine openingswinsten maakten richting het einde van de ochtend plaats voor het rood op de koersenborden. “Dalingen bij prominente Duitse en Zwitserse banken bliezen de zorgen over een Europese bankencrisis nieuw leven in”, aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.

De Wereldhandelsorganisatie verlaagde verder de vooruitzichten voor dit en volgend jaar flink. Waar in april nog werd uitgegaan van een groei van de wereldhandel met respectievelijk 2,8 en 3,6 procent, rekent de organisatie nu nog slechts op een groei van 1,7 procent in 2016 en 1,8 procent in 2017. De verlaagde outlook volgt op een trage groei van de handel in China, Brazilië en Noord-Amerika in de eerste zes maanden van het jaar. Uit data van de WTO bleek dat de goederenhandel in de eerste drie maanden van 2016 daalde met 1,1 procent, om vervolgens in de drie daaropvolgende maanden wel weer te herstellen, maar met een stijging van slechts 0,3 procent, wat volgens de organisatie een “kleiner herstel was dan verwacht”.

Beleggers krijgen later vandaag de S&P Case Shiller huizenprijsindex over juli te verwerken, gevolgd door de voorlopige inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector in september en het consumentenvertrouwen over september gemeten door The Conference Board. 

Op woensdag volgen de orders van duurzame goederen. Donderdag staan de nieuwste economische groeiramingen en de aanstaande woningverkopen op de rol, op vrijdag gevolgd door onder meer het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan. 

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent op 45,30 dollar, terwijl een december-future Brent 1,5 procent goedkoper werd op 47,22 dollar. 

De oliemarkten bewegen volatiel in afwachting van de OPEC bijeenkomst aan de zijlijn van het Internationaal Energie Forum in Algiers. Iran zei dinsdag dat men pas wil denken aan het bevriezen van de productie wanneer Teheran zeker 4 miljoen vaten per dag produceert. “Dan zien we wel verder”, zei de Iraanse olieminister Bijan Zanganeh. Het niveau dat de minister aanhaalde correspondeert met het marktaandeel dat Iran had voorafgaand aan jarenlange internationale sancties die de olie-industrie zwaar raakten. Goldman Sachs verlaagde dinsdag de outlook voor de prijsontwikkeling van een vat olie in het vierde kwartaal van 50 dollar naar 43 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1247. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1245 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1254 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Sportartikelenfabrikant Nike komt nabeurs met de resultaten over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Later deze week volgen de kwartaalcijfers van onder meer BlackBerry, PepsiCo, ConAgra Foods en Costco Wholesale. 

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,9 procent lager op 2.146,10 punten. De Dow Jones index eindigde eveneens 0,9 procent in het rood op 18.094,83 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,9 procent op 5.257,49 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.