(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een iets hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,3 procent in het groen.

“De S&P 500-index is sinds de verkiezingsdag [begin november vorig jaar] gestegen met 7,2 procent, maar de zogenaamde Trump-rally is inmiddels vertraagd, waarbij de meeste winst voor half december werd geboekt”, aldus analist David Buik van Panmure Gordon. “Beleggers anticiperen op een sterkere economisch groei en soepelere regelgeving, maar analisten waarschuwden de laatste tijd voor te veel enthousiasme, aangezien de nieuwe regering ook risico’s met zich meebrengt”, voegde de marktvorser toe.

Inmiddels maakt de toonaangevende S&P 500 index met 35 handelsdagen de langste reeks ooit door zonder een koersverschil op dagbasis van meer dan een procent. Het vorige record, van 34 handelsdagen, eindigde op 20 september 1995.

Beleggers moeten het dinsdag net als de voorgaande handelsdag doen met een matig gevulde beursagenda. Voorbeurs verschijnen nog cijfers over de Amerikaanse handelsbalans, later op de dag gevolgd door het consumentenkrediet.

In Duitsland verschenen cijfers over de industriële productie, die gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, in december daalde met 3,0 procent op maandbasis, na een stijging van 0,5 procent in november. Geraadpleegde economen mikten op een stijging van de productie in december met 0,4 procent op maandbasis.

De Reserve Bank of Australia liet het belangrijkste rentetarief conform verwachting ongewijzigd op 1,50 procent. “Het besluit om de rente niet te wijzigen, sluit aan op de aanhoudende groei van de economie en het halen van de inflatiedoelstelling op termijn”, aldus voorzitter Philip Lowe van de RBA. De centrale bank uitte zich wel bezorgd over enerzijds de kans dat de economie vertraagt en anderzijds een mogelijke oververhitting van de huizenmarkt.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent op 52,88 dollar, terwijl een april-future Brent 0,2 procent goedkoper werd op 55,59 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0668. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0659 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0754 op de borden.

Valutahandelaar Laurens Maartens van De Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij schreef de daling van de dollarkoers toe aan de handhaving van het monetaire beleid door de Europese Centrale Bank, zoals voorzitter Mario Draghi maandag nog eens aangaf tegenover het Europese Parlement, en de indicatie van gouverneur Patrick Harker van de Federal Reserve om bij de volgende beleidsvergadering in te stemmen met het voorstel de rente te verhogen.

Bedrijfsnieuws

Voorbeurs openen autobouwer General Motors en kredietbeoordelaar S&P Global de boeken over het afgelopen kwartaal. Nabeurs staan de kwartaalresultaten van farmaceut Gilead Sciences, entertainmentbedrijf Walt Disney en Mondelez, de maker van koekjes en chocolade, op de rol.

Retailbedrijf Gap kon dinsdag voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern maandag meldde te verwachten de winstdoelstelling te overtreffen, na een beter dan verwacht kerstseizoen. Het aandeel noteerde voorbeurs 2,7 procent hoger.

Twenty-First Century Fox steeg voorbeurs 1,0 procent, nadat het concern maandag een daling van de omzet rapporteerde van de omzet, hoewel het cijfer de verwachtingen overtrof.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,2 procent lager op 2.292,56 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 20.052,42 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent op 5.663,55 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.