(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet, nadat maandag juist het groen domineerde op de koersenborden. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,5 procent in het rood.

“De stilteperiode van de Federal Reserve ligt nu voor ons, wat handelaren een week de tijd geeft om te speculeren over de gedane uitspraken [door Fed-bestuurders] en de cijfers die nog volgen in aanloop naar het rentebesluit volgende week woensdag”, oordeelde marktanalist Craig Erlam van OANDA.

Maandagavond betrachtte gouverneur Lael Brainard van de Federal Reserve nog voorzichtigheid in het terugbrengen van het verruimende monetaire beleid, aangezien de verbeterde Amerikaanse arbeidsmarkt nog niet het gewenste effect heeft gehad op de inflatie. Vrijdag noemde voorzitter Eric Rosengren van de Federal Reserve van Boston een verhoging van de rente door de Amerikaanse centrale bank gelet op de huidige omstandigheden juist goed te verdedigen. Tot nu toe werd Rosengren beschouwd als een voorstander van een ruim monetair beleid. 

“Opmerkingen van Fed-bestuurders in de afgelopen dagen zal waarschijnlijk voor een groot deel ook de handel voor vandaag bepalen gelet op het gebrek aan economisch nieuws of evenementen”, aldus marktanalist Erlam. 

Beleggers kregen voorbeurs de vertrouwensindex van de National Federation of Independent Business over het Amerikaans kleinbedrijf in augustus te verwerken. De NFIB index daalde van 94,6 in juli naar 94,4 in augustus, waarmee de index ruim onder het 42-jarig gemiddelde van 98 bleef. Een recordaantal ondervraagden droeg de politieke onzekerheid aan als reden om niet uit te breiden.

Later vandaag volgen nog cijfers over de Amerikaanse overheidsbegroting in augustus. Later in de week volgen onder meer nog de nieuwste inflatieramingen, de producentenprijzen, de bedrijfsvoorraden en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.

Olie noteerde dinsdag in het rood na een teleurstellend rapport van het Internationaal Energieagentschap. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 2,3 procent op 45,24 dollar, terwijl een november-future Brent 1,9 procent lager bewoog op 47,41 dollar. 

Het IEA voorziet voor dit jaar en volgend jaar een minder sterke groei van de vraag dan eerdere ramingen. “Recente pilaren van een toenemende groeivraag, zoals India en China, wankelen”, zei het agentschap. De vraag naar olie zal dit jaar toenemen met 1,3 miljoen vaten per dag en volgend jaar met 1,2 miljoen vaten per dag, dit kwam neer op een neerwaartse bijstelling van respectievelijk 100.000 en 200.000 vaten ten opzichte van het vorige maandrapport. 

De euro/dollar noteerde op 1,1230. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1223 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1230 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

ManpowerGroup verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar dat werkgevers wereldwijd meer personeel op een tijdelijk basis inhuren. Met name in India, Japan, Taiwan en de Verenigde Staten signaleerde de Amerikaanse uitzender veel vertrouwen onder werkgevers om personeel in te huren. Brazilië, België, Finland en Italië lieten juist een zwak beeld zien.

De Japanse chipfabrikant Renesas Electronics bereikte overeenstemming over de overname van Intersil voor ongeveer 3,2 miljard dollar. Renesas betaalt 22,50 dollar voor ieder aandeel van de toeleverancier aan de chipindustrie. De acquisitie zal naar verwachting worden afgerond in de eerste helft van 2017. Het aandeel Intersil noteerde voorbeurs 8,3 procent hoger.

Juweliersketen Tiffany & Co benoemde Mark Erceg per 18 oktober als nieuwe financieel directeur. Erceg vervangt Ralph Nicoletti, die Tiffany in mei verliet voor een baan bij Newell Brands.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 1,5 procent hoger op 2.159,04 punten. De Dow Jones index eindigde 1,3 procent in het groen op 18.325,07 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,7 procent op 5.211,89 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.