(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index en de Dow Jones index noteren rond lunchtijd tot 0,4 procent in het groen. De Nasdaq futures houden het bij een stijging van 0,3 procent.

“De markten zijn vrijdag duidelijk positiever”, zei marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.

“De zorgen over de volgende Amerikaanse renteverhoging die na het verschijnen van de laatste notulen van de Federal Reserve zijn aangewakkerd, hebben deze week een grote rol gespeeld in de correctie”, meende de marktvorser, die wees op een toespraak van voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank, die vrijdag mogelijk op aandacht kan rekenen. Yellen zal vanavond in Boston een speech geven. 

Op macro-economisch vlak verschijnen de detailhandelsverkopen en producentenprijzen over september, gevolgd door de bedrijfsvoorraden over augustus en een voorlopige consumentenvertrouwen indicator van de Universiteit van Michigan voor oktober. 

Marktanalist Craig Erlam van Oanda noemt de detailhandelsverkopen als belangrijkste economische publicatie van de dag. Mocht het cijfer tegenvallen, “dan gaan beleggers weer twijfelen aan een renteverhoging in december”, aldus de marktvorser.

Olie noteerde vrijdag aan het begin van de middag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg circa 1,0 procent op 50,95 dollar, terwijl een december-future Brent 0,7 procent duurder werd op 52,39 dollar. 

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1021. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1012 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1056 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Veel aandacht zal vrijdag ook uitgaan naar de kwartaalcijfers van een aantal Amerikaanse banken. JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo openen de boeken in de loop van de middag. 

Met name de resultaten van Wells Fargo zullen nauwlettend worden bekeken gezien de recente problemen van de bank. Eerder deze week stapte CEO John Stumpf op vanwege de corrupte verkooppraktijken bij de bank. In september werd bekend dat ruim 5.000 werknemers zijn ontslagen omdat zij zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het ongeoorloofd openen van rekeningen zonder toestemming van klanten. Wells Fargo kreeg hiervoor een boete opgelegd van 185 miljoen dollar.

Mogelijk kan McDonald’s Corporation ook op wat extra aandacht van beleggers rekenen, nadat de fastfoodketen donderdagavond bekendmaakte dat in het derde kwartaal een afschrijving van 130 miljoen dollar is gedaan ter ondersteuning van eerder aangekondigde strategische initiatieven.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,3 procent lager op 2.132,55 punten. De Dow Jones index eindigde ook 0,3 procent lager op 18.098,94 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 0,5 procent in op 5.213,33 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.