Wachten op economisch nieuws.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een licht hogere opening tegemoet, in afwachting van meer richtinggevend economisch nieuws deze week.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,2 procent in het groen en voor de technologie-index Nasdaq staat de future op een plus van 0,3 procent.

De aandacht zal deze week vooral liggen bij het inflatiecijfer op woensdag. Maar daarnaast zijn er deze week ook nieuwe cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen op dinsdag en de detailhandelsverkopen, de wekelijkse aanvragen voor een nieuwe werkloosheidsuitkering en de industriële productie op donderdag.

In de volatiliteit van vorige week waren er optimistische bedrijfsresultaten die de markt stabiliseerden. Deze week zullen grote retailers zoals Walmart en Home Depot de resultaten bekendmaken.

De grote vraag waarmee Wall Street worstelt is, of de economie echt aan de vooravond van een recessie staat. Het gedrag van het winkelende publiek bij de genoemde retailers is een aanwijzing en zal dus op veel aandacht kunnen rekenen.

Buiten de VS was er weinig richting in de markt. De Hongkong-index steeg iets, de Japanse beurs was dicht en de Europe Stoxx 600 index noteerde nagenoeg veranderd.

Beleggers die geld geleend hebben om te investeren in een lagere Japanse yen, in cryptovaluta en grote technologiebedrijven betalen nu de prijs, schrijft The Wall Street Journal maandag. Na een renteverhoging door de Bank of Japan is het aantal shortposities op de yen dramatisch gedaald, volgens Rabobank.

De olieprijzen stegen vandaag verder, mede door de geopolitieke spanningen. Een WTI-future steeg 1,0 procent tot 77,60 dollar en Brentolie werd 0,8 procent duurder op 80,30 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0925. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0918 op de borden.  

Rabobank acht de kans klein dat de dollar flink aansterkt, ook doordat de zogeheten “Trump Trade” wordt teruggedraaid. De markt voorzag meer inflatie en een sterkere dollar door nieuwe importheffingen als Donald Trump de aankomende presidentsverkiezingen in de VS zou winnen. Nu rivaal Joe Biden heeft plaatsgemaakt voor Kamala Harris ligt de race weer open en is een overwinning van Trump veel minder waarschijnlijk geworden.

Bedrijfsnieuws

 Starbucks stond voorbeurs bijna 3 procent hoger. De activistische belegger Starboard Value heeft een belang opgebouwd en wil dat het bedrijf stappen zet om de aandelenkoers op te krikken, schreef The Wall Street Journal.

Walt Disney gaat zijn pretparken uitbreiden en investeert daarin miljarden dollars. Het aandeel noteerde voorbeurs licht hoger.

Tesla daalde voorbeurs 0,2 procent. Het bedrijf gelooft dat zijn technologie dichtbij het punt van echt zelfrijdende auto’s is gekomen en dat er straks robotaxi’s kunnen gaan rijden, die het verdienmodel van bedrijven zoals Uber ondermijnen. CEO Dara Khosrowshahi van Uber Technologies twijfelt aan de strategie van Tesla-topan Elon Musk. Uber noteerde voorbeurs licht hoger.

Slotstanden

Wall Street sloot vrijdag hoger, na een weifelende start. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent tot 5.344,16 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 39.497,54 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent hoger op 16.745,30 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.