(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,4 procent in het groen.

Daarmee lijken de Amerikaanse beurzen de opwaartse trend van woensdag voort te zetten, hoewel de vrees voor een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China boven de markt blijft hangen. De Amerikaanse aandelenmarkten herstelden woensdag van eerdere forse verliezen, aangezien beleggers niet goed kunnen inschatten wat de impact zal zijn op de Amerikaanse bedrijfswinsten en economische groei.

Beijing publiceerde woensdag een lijst van 106 Amerikaanse producten, die onderworpen zullen worden aan importheffingen. Het zou gaan om tarieven tot 25 procent op de import van producten zoals sojabonen en auto’s.

De maatregelen van Beijing volgden nadat Trump een dag eerder de details presenteerde van zijn plan om voor 50 miljard dollar aan heffingen op Chinese goederen te implementeren, tenzij Beijing snel belangrijke handels- en investeringsconcessies doet.

De aandacht verschuift nu naar een onderhandelingsperiode, waarbij Washington en Beijing naar verwachting zes maanden zullen onderhandelen om hun handelsgeschillen op te lossen. Speculatie dat de Verenigde Staten een langdurige handelsoorlog zou overleven, zorgt voor een positief sentiment.

Daarnaast kijkt de markt uit naar de start van het cijferseizoen. De markt verwacht voor de S&P 500 een winstgroei van 17,3 procent. Dat zou de sterkste groei markeren in het eerste kwartaal sinds 2011, volgens FactSet-analist John Butter.

“Markten verwachten dat de oog-om-oog reactie van China een afschrikkende werking zal hebben op Trump, waarbij het voor beide partijen noodzaak is te kijken hoe tot een oplossing te komen zonder de minste frictie te veroorzaken, aangezien er nog steeds tijd is om de spanningen te de-escaleren”, zei marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group. Hij voegde er echter aan toe dat Beijings reactie tot dusver er nog steeds toe kan leiden dat Trump in een tegenreactie de tarieven op goederen uit China verder verhoogt.

Op macro-economisch vlak staan donderdag een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen handelsbalansdata van februari en de wekelijkse steunaanvragen.

Olie noteerde donderdag vrijwel onveranderd. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde vlak op 63,33 dollar, terwijl een mei-future Brent tevens vlak noteerde op 68,00 dollar.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,2277. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2252 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2277 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Tesla noteerde voorbeurs 0,5 procent hoger, nadat de producent van elektrische auto’s woensdag 7,3 procent hoger sloot en daarmee na een volatiele handelsdag herstelde van eerdere forse verliezen, nadat het concern teleurstellende productie- en afleveringsdata rapporteerde over het eerste kwartaal. Een rapport waaruit bleek dat het concern niet direct nieuw geld hoeft op te halen deed het sentiment keren.

Ook bedrijven met een grote blootstelling aan China kunnen donderdag rekenen op de aandacht van beleggers, vanwege het handelsconflict tussen Washington en Beijing. Boeing noteerde voorbeurs 0,8 procent hoger, Caterpillar noteerde in de handel nabeurs 0,7 procent hoger en Ford Motor won voorbeurs 0,4 procent.

Facebook steeg vanmiddag bijna 3 procent. CEO Mark Zuckerberg ging woensdagavond in een vraag-en-antwoord sessie diep door het stof na het Cambridge Analytica schandaal en beloofde maatregelen om de privacy van gebruikers te verbeteren. Volgende week moet Zuckerberg verantwoording afleggen in het Amerikaanse Congres. Woensdagavond werd ook bekend dat de gegevens van niet 50 miljoen, maar zeker 87 miljoen Facebook gebruikers zijn misbruikt door Cambridge Analytica.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 1,2 procent hoger op 2.644,69 punten. De Dow Jones index eindigde 1,0 procent in het groen op 24.264,30 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,5 procent tot 7.042,11 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.