(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen bewegen maandag richting een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,2 procent in het rood.

Daarmee lijken de forse verliezen van vorige week de markt te blijven achtervolgen. Aanhoudende zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en een vertraging van de mondiale economische groei zijn de twee belangrijkste factoren die momenteel op het sentiment drukken.

De Dow verloor vorige week op weekbasis 4,5 procent, de S&P daalde 4,6 procent, terwijl de Nasdaq 4,9 procent kelderde, wat de sterkste daling op weekbasis markeerde voor alle drie de markten sinds maart, terwijl het ook de slechtste start van december betekende sinds 2008. De S&P en Dow noteren momenteel sinds het begin van het jaar in negatief territorium, terwijl de Nasdaq op een winst staat van 1 procent.

Het ‘gezonde’ Amerikaans banenrapport van afgelopen vrijdag leverde weinig op voor het sentiment, omdat beleggers zich steeds meer zorgen maken over de vertraging van de wereldwijde economische groei. Nieuwe data over een vertraging van de Chinese exportgroei versterkte vanochtend deze zorgen.

Daarnaast kijkt de markt inmiddels al uit naar de beleidsvergadering van de Federal Reserve op 18 en 19 december. De centrale bank zal tijdens de bijeenkomst waarschijnlijk de rente opnieuw verhogen. De aandacht zal met name uitgaan naar het begeleidende commentaar van Fed-voorzitter Jerome Powell. Als hij een meer verzoenende toon aanslaat in zijn commentaar, zal dit voor de markt een signaal zijn dat de centrale bank de rente in de toekomst minder snel zal verhogen, wat de aanleiding zou kunnen zijn voor een eindejaarsrally.

Zorgen over de internationale handel staan tot dusver een zogeheten kerstrally in de weg. China heeft in een ultimatum aan Canada onmiddellijke vrijlating geëist van de financieel directeur van Huawei, anders dreigen “ernstige gevolgen”. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft de ambassadeur van Canada in Beijing, John McCallum, zaterdag ontboden om de waarschuwing te geven, blijkt uit een verklaring van het Chinese ministerie.

De arrestatie van de bestuurster van de Chinese telecomgigant was vorige week de reden dat de zorgen over het handelsconflict tussen de twee economische reuzen weer oplaaide.

“De hoop op vruchtbare handelsonderhandelingen en een eindejaarsrally staan onder druk, nadat het optimisme vorige week floreerde na de G20-top in Buenos Aires”, zei marktanalist Kit Juckes van Société Générale. “Maandag is vaak een verlengstuk van wat er vrijdag is gebeurd. De rest van de week zal niet te zwaar op één sessie worden beoordeeld”, voegde hij toe.

Maandag staan in de Verenigde Staten geen richtinggevende macro-economische publicaties geagendeerd.

Olie noteerde maandag tot 1,4 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1418. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1431 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1379 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Tesla kan maandag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat CFO Elon Musk in ’60 Minutes’ verscheen, waarbij hij zichzelf en zijn bedrijf verdedigde tegen wat hij “meedogenloze kritiek” noemde. Musk zij zichzelf een productiedoelstelling gesteld te hebben van 5.000 Model 3 auto’s per week en het bedrijf winstgevend te maken.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot 2,3 procent lager op 2.633,08 punten. De Dow Jones index eindigde 2,2 procent in het rood op 24.388,95 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 3,1 procent tot 6.969,25 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.