(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen vrijdag rond het middaguur op een licht lagere opening van Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,1 procent in het rood.

De Amerikaanse aandelenmarkten kwamen donderdagavond al onder druk te staan, nadat de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin de stekker uit een aantal noodleningen voor het coronavirus heeft getrokken.

Mnuchin zei dat hij verschillende kredietfaciliteiten van de Federal Reserve zou laten vervallen, hoewel de Amerikaanse centrale bank juist pleitte voor een verlenging van deze programma’s.

Als gevolg hiervan zal op 31 december een einde komen aan leningen verstrekt aan kleine en middelgrote bedrijven en non-profit organisaties tijdens de coronacrisis.

In een brief aan voorzitter Jerome Powell van de Fed, die donderdag nabeurs werd vrijgegeven, zei Mnuchin dat de programma’s “duidelijk hun doelstellingen hebben bereikt”.

De kredietmarkt, die in maart praktisch bevroor toen de pandemie een financiële schok veroorzaakte, is hersteld, concludeerde Mnuchin. “Banken hebben de kredietcapaciteit om te voldoen aan de financieringsbehoeften van hun zakelijke, gemeentelijke en andere klanten”, schreef hij in de brief.

De centrale bank gaf blijk van zijn teleurstelling over de beslissing. “De Federal Reserve geeft er de voorkeur aan dat de volledige reeks noodvoorzieningen hun belangrijke rol blijven vervullen als een achtervang voor de nog steeds gespannen en kwetsbare economie”, zei de Fed in een verklaring.

“Voor kleinere bedrijven is dit een zware klap”, zei strateeg Sebastien Galy van Nordea Asset Management. “Het voegt [extra] onzekerheid toe tijdens de lockdwon”, benadrukte hij.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,1858. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1874 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1873 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,9 procent hoger.

Bedrijfsnieuws
 
McAfee wist in het derde kwartaal de rode cijfers te vermijden, terwijl de omzet iets hoger uitviel dan verwacht. De Amerikaanse computerbeveiliger noteerde voorbeurs 1,1 procent lager.

Videogamebedrijf Roblox heeft een aanvraag ingediend voor een beursgang. Door de coronacrisis is de vraag naar online gamen juist hard gestegen.

Cineworld Group, het moederbedrijf van Regal Cinemas, voert gesprekken over een reddingspakket om de sluiting van zijn bioscopen te kunnen overleven.

Tyson schorst managers in een varkensvleesfabriek in Iowa na beschuldigingen dat sommigen van hen weddenschappen hadden gesloten over het aantal werknemers dat besmet zou raken met het coronavirus. Er was voorbeurs nog geen handel in het aandeel.

Slotstanden
 
De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,4 procent hoger op 3.581,87 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het groen op 29.483,23 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,9 procent tot 11.904,71 punten. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties