Heel wat economen en analisten zaten vrijdagmorgen met hun handen in het haar toen hen het nieuws bereikte dat het merendeel van de Britse bevolking de Europese Unie wil verlaten. Ook op de financiële markten was het effect van de Brexit goed te merken, want we werden geconfronteerd met de slechtste beursdag sinds het jaar 2008. De grote vraag is natuurlijk hoe de Britse economie zal gaan presteren wanneer een breuk daadwerkelijk een feit is. Het grootste economische gevaar moeten we namelijk niet in de hoek zoeken van vrijhandel, maar in de hoek van het vertrouwen. Als gevolg van deze Brexit zal er een onzekere tijd gaan aanbreken wat een gigantische smet kan gaan hebben op het producenten- en consumentenvertrouwen.
De Bank of England staat klaar om in te grijpen
Als gevolg van dit dalende vertrouwen kunnen de bestedingen gaan terugvallen met het dramatische gevolg dat de Britse economie gebukt zal gaan onder een recessie. Vanuit die gedachten is het ook niet vreemd dat Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, afgelopen vrijdag al direct wist te melden dat de centrale bank 250 miljard pond klaar heeft liggen om de Britse economie op de been te houden. Steeds meer beleggers houden er ook rekening mee dat de Bank of England de komende maand de rente zal gaan verlagen. Op dit moment bedraagt de kans op een renteverlaging in juli 40%. Het is echter nog maar de vraag of het stimuleringsplan van de Bank of England daadwerkelijk effectief zal gaan zijn. Emotie van de mens is immers maar beperkt bestuurbaar.
Zo koop je de volgende Google of Facebook
Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.