Nieuwe Crisis

Volgend jaar staat er weer een 7 achteraan het jaargetal. En dat is niet altijd een goed teken. Het is onmogelijk om de volgende crisis te voorspellen, maar dit kan alvast een belletje doen rinkelen: 1987 de grootste Wall Street crash uit de geschiedenis, 1997 de Azië-crisis, 2007 het begin van de financiële crisis, 2017 …?

Een crisis kan je niet voorspellen, maar ze komen wel met de regelmaat van de klok. En ook nu beginnen er weer puzzelstukken in elkaar te vallen die het begin kunnen zijn van een nieuwe crisis. Het IMF bijvoorbeeld waarschuwt dat de signalen niet acuut zijn, maar dat de risico’s zich wel opbouwen.

Het IMF wijst onder andere naar:

  • Het moeilijke politieke klimaat
  • Bepaalde zwakke financiële instellingen in ontwikkelde landen
  • De hoge bedrijfsschulden in de groeilanden.

Schulden, banken en China

Wat de trigger zal zijn voor een nieuwe crisis is moeilijk te voorspellen, maar de kans is groot dat het met schulden te maken heeft. En de globale schuldenberg groeit snel. Met 225% van het globale bbp aan niet-financiële schulden staat deze ratio op het hoogste punt ooit.

De meeste banken in de wereld zijn sterker dan tijdens de financiële crisis, maar er zijn uitzonderingen. Denk maar aan Deutsche Bank dat nog niet zo lang geleden door het oog van de naald kroop. Of de Italiaanse banken waar slechte leningen 25% van het Italiaanse bbp uitmaken.

De lage en negatieve rente in combinatie met de smalle spread tussen korte- en langetermijnrente doet de banken ook geen goed. Daarnaast zullen er vanaf 2018 opnieuw strengere regels komen voor de banken waardoor ze nog minder kunnen verdienen.

En dan is er ook nog China. China bouwde massaal schulden op om de economie te stimuleren. Nu maant de overheid aan dat de schuldenberg gesaneerd moet worden. Mening analist voorspelt nu in China een gelijkaardige crisis als in de Verenigde Staten en Europa bijna 10 jaar geleden.

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!