(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag dicht bij huis gebleven. Op een slot van 560,23 punten won de AEX 0,1 procent.

De Amsterdamse beurs had het lastiger dan omringende aandelenmarkten. Galapagos, met weliswaar een beperkte weging in de AEX van 1,18%, was duidelijk de gebeten hond na teleurstellend nieuws over de potentiële reumabehandeling filgotinib. Dat zorgde voor een zeer bescheiden winst in Amsterdam, waar een groot deel van Europa overtuigend in het groen eindigde.

De voorlopige afkeuring van Amerikaanse marktaanvraag kwam onverwacht en levert volgens portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen een vertraging van ongeveer anderhalf jaar op. Wat positief is volgens Jellema is de enorme kaspositie van Galapagos, circa 90 euro per aandeel omgerekend. “Dat is stevig.”

Jellema meent dat de koersdaling vandaag wel erg ver is doorgeschoten. “Het is heel slecht nieuws, maar met zo’n enorme buffer en toch ook nog andere medicijnen in de pijplijn en wellicht een introductie in Europa, denk ik dat het wel heel snel is gegaan met de aandelen en vind ik de reactie lichtelijk overdreven”, aldus Jellema.

Kijkend naar het bredere marktsentiment zijn de volumes nog altijd laag, volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management. “Uiteindelijk is het nog steeds echt vakantie op de beurzen.”

Ondertussen houden beleggers ook de ontwikkelingen in de moeizame politieke relatie tussen de VS en China in de gaten. De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdagavond dat hij wel even klaar is met China vanwege de rol van Beijing in de corona-uitbraak en daarom wordt verder handelsoverleg voorlopig uitgesteld. Ondertussen is er ook nog altijd geen nieuw coronasteunpakket in de VS.

Op macro-economisch vlak was het woensdag vrij rustig. Zowel in de eurozone als in het Verenigd Koninkrijk kwam de inflatie in juli op jaarbasis hoger uit.

Vanavond wachten nog de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. Volgens analist Ranko Berich van Monex Europe zullen beleggers in de notulen vooral zoeken naar hints of de evaluatie van het monetaire beleid van de Fed die momenteel wordt uitgevoerd, zal zijn afgerond bij de volgende beleidsvergadering in september of toch in november. Berich verwacht dat de Fed tot die tijd geen nieuwe stimuleringsmaatregelen zal inzetten.

De olieprijs noteerde licht lager, nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week minder sterk zijn gedaald dan verwacht.

De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,1905.

Stijgers en dalers

Galapagos leverde liefst 24,4 procent in en was daarmee hekkensluiter in de AEX na de afkeuring van filgotinib. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is er echter geen reden tot zorg. De analist zei ervan overtuigd te zijn dat de aanvraag uiteindelijk gaat slagen. Econoom Tom Simonts van KBC sprak van een verbazende beslissing die zeker niet ingeprijsd was. Volgens Jefferies zou de partnerschap met Gilead ook onder druk kunnen komen te staan.

Aegon daalde 1,6 procent, na een koersdoelverlaging van ING. Prosus leverde 1,4 procent in.

KPN was met een winst van 2,3 procent de sterkste stijger onder de hoofdfondsen, gevolgd door ABN AMRO en IMCD die respectievelijk 2,2 procent en 1,8 procent hoger eindigden.

ABN AMRO verhoogde het koersdoel voor KPN licht. De recent gepubliceerde cijfers over het tweede kwartaal stelden gerust en vooralsnog is de impact van de coronacrisis licht positief voor het telecombedrijf, aldus analist Konrad Zomer van ABN AMRO.

In de Midcap was Air France-KLM koploper met een winst van 2,7 procent, OCI steeg 2,3 procent. BAM was de sterkste daler met een verlies van 4,7 procent. De bouwer komt morgen met cijfers. Fugro daalde 4,5 procent.

In de AScX ging Ajax aan kop met een winst van 4,0 procent. Vastned en Wereldhave leverden respectievelijk 4,9 en 2,5 procent. Met een verlies van 5,8 procent was Neways echter de sterkste daler onder de Smallcaps.

ICT Group sloot 0,2 procent hoger. De automatiseerder uit Barendrecht boekte in de eerste helft van dit jaar een licht hogere omzet, maar de winst kwam op een lager niveau uit dan een jaar eerder.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurzen noteerden de indexen op Wall Street hoger en lagen de S&P 500 en Nasdaq net als dinsdag op recordkoers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.