(ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag hoger gesloten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg op een slotstand van 534,09 punten, 0,3 procent. De AMX steeg 0,9 procent en de AScX daalde 0,6 procent.

“Na de recente toegenomen beweeglijkheid is het verloop van afgelopen week rustig te noemen. Met name op slotbasis bleven de verschillen tot nu toe klein”, volgens beleggingsspecialist Tycho Schaaf van online broker Lynx.

Ten opzichte van afgelopen vrijdag kwam de AEX nauwelijks van zijn plaats en daarmee stokte het herstel sinds de beurscorrectie van een aantal weken geleden. Op weekbasis won de AEX 0,3 procent.

Het is vooral de rentevrees die de beurzen in zijn greep houdt, nu de markt de kans op een extra renteverhoging door de Federal Reserve hoger inschat. Eerder deze week leek de Amerikaanse centrale bank hier in zijn notulen ook op te hinten, waarna de tienjaarsrente weer gevaarlijk dicht bij de 3,0 procent in de buurt kwam. Vrijdag noteerde de rente op 2,88 procent nadat de Fed in zijn halfjaarrapport stelde dat de rente geleidelijk zal worden verhoogd. Daarmee leek de centrale bank de rentevrees van eerder deze week verder weg te nemen.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor Japanse en Europese inflatiecijfers en Duitse groeicijfers. De groeimotor van de eurozone haperde in het vierde kwartaal licht, met een groei ten opzichte van de drie maanden ervoor van 0,6 procent. In het derde kwartaal kwam de groei nog uit op 0,7 procent.

De Japanse consumentenprijzen stegen in januari met 1,4 procent op jaarbasis. In de eurozone zakte de inflatie in dezelfde maand juist van dit niveau naar 1,3 procent.

“Nu dit recentelijk een ‘hot item’ is geworden vanuit de VS, waar de inflatie harder toeneemt dan verwacht, is dit wel iets om ook in Europa in de gaten te houden”, aldus Schaaf. Volgende week kan de markt zich richten op de PCE inflatie-index die wordt vrijgegeven bij de persoonlijke inkomens en bestedingen in de Verenigde Staten. Deze inflatie-indicator geldt voor de Fed als graadmeter voor het rentebeleid.

De euro/dollar verhandelde richting de Europese slotbel op 1,2294. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2300.

Olie werd vrijdagmiddag circa een procent duurder.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot een meerderheid van de aandelen in het groen. Koploper was Wolters Kluwer, dat 2,5 procent steeg.

Galapagos leverde daarentegen 3,7 procent in, hoewel het biofarmaceutische bedrijf solide resultaten over 2017 rapporteerde. KBC Securities verhoogde het koersdoel flink, van 88,00 naar 104,00 euro en Jefferies was in het algemeen positief over de financiële positie van het concern.

ASR deed het vrijdag goed in de AMX met een winst van 2,7 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel van 25,90 naar 35,00 euro, maar handhaafde het advies op Houden, in reactie op de jaarcijfers van de Nederlandse verzekeraar eerder deze week.

Fugro daalde 0,1 procent. NIBC verhoogde het koersdoel voor Fugro van 15,00 naar 17,50 euro en handhaafde het koopadvies, in reactie op de publicatie van de jaarcijfers van de bodemonderzoeker op donderdag.

Besi eindigde 4,9 procent hoger, nadat Berenberg het koersdoel verhoogde van 81,10 naar 88,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Sectorgenoot ASM International won 1,1 procent. De toeleverancier van de halfgeleidersector zal zich hevig verweren tegen de “ongegronde” patentklacht van Hitachi Kokusai.

BAM voerde de Midkap aan met een winst van 5,3 procent en herstelde daarmee deels van de verliezen eerder deze week die volgden op teleurstellende cijfers. Sectorgenoot Heijmans wist ook niet te overtuigen met de cijfers en verloor 5,6 procent. En dat terwijl er weer winst werd behaald in 2017. Volgens NIBC waren de resultaten veel beter dan verwacht. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor het aandeel van 7,00 naar 10,40 euro met een ongewijzigd Houden advies.

Brunel International verloor 4 procent, hoewel de cijfers over het vierde kwartaal van 2017 redelijk in lijn met de verwachtingen waren. KBC Securities verhoogde vrijdag het koersdoel van 14,50 naar 16,50 euro, maar verlaagde daarentegen het advies van Accumuleren naar Houden. ING sprak van gemengde resultaten. Volgens de bank is de negatieve koersreactie het gevolg van het uitblijven van een ‘swing’ in de omzetgroei in Duitsland.

Takeaway.com neemt het Bulgaarse BGmenu en het Roemeense Oliviera over, waarmee de online bestel- en bezorgdienst voor maaltijden zijn positie in Oost-Europa versterkt. De ondernemingswaarde van de transactie bedraagt 10,5 miljoen euro. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Novisource heeft een externe adviseur gevraagd om het verkoopproces van de consultancy activiteiten te begeleiden. Het aandeel steeg 10,7 procent, maar tegen beperkte omzetten.

Pharming daalde 4,5 procent nadat bekend werd dat concurrent Shire van de Amerikaanse FDA voorrang krijgt in de beoordeling van een middel tegen angio-oedeem. Het oordeel wordt eind augustus verwacht, een maand eerder dan dat Pharming mogelijk goedkeuring krijgt voor een aanvullende licentie voor eigen behandeling tegen de ziekte, Ruconest.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa, kleurde Wall Street groen. De grote indexen stegen meer dan een half procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.