obligatie

De obligatiesector staat sinds de Amerikaanse verkiezingen in vuur en vlam. Doordat Donald Trump de eindzege naar zich toe heeft weten te trekken, zijn de rentes op de obligaties de afgelopen weken sterk gestegen. De rente op de Amerikaanse 10-jaarsstaatobligatie is in die tijd al met 2,5% gestegen.

rente-10jaars

Louise Yamada, analist bij Technical Research Advisors, heeft tegenover CNBC laten weten dat de Amerikaanse obligatiemarkt haar bodem bereikt kan hebben. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van CNBC, is te zien dat de obligatiemarkt al sinds het jaar 1981 te maken heeft met een dalende beweging.

Amerikaanse obligatiesector kan een bodem hebben bereikt

Maar, in het jaar 2012 kwam hier uiteindelijk een einde aan. In dat jaar wist de Amerikaanse obligatiemarkt een bodem neer te zetten en volgens Yamada kan dit een soortgelijke bodem zijn als we in het jaar 1946 hebben gezien. Het gevolg was destijds dat de Amerikaanse obligatiemarkt tussen 1946 en 1981 terecht kwam in een nieuwe Bull Market.

Yamada laat daarnaast weten dat de beleggers niet direct in paniek hoeven te raken. Stijgende obligatierentes hoeven immers niet te resulteren in dalende beurskoersen. De Fed zal volgens Yamada wel genoodzaakt zijn om de rente te verhogen op het moment dat de obligatierentes gedurende langere periode stijgen. Die eerste renteverhoging kan de volgende maand al aangekondigd worden.