Wanneer je het beste wilt voor jouw kind, dan is een schenking daar misschien wel het beste instrument voor. Elk jaar mogen ouders hun kinderen een schenking doen. Die is dan belastingvrij. Dit mag zelfs een flink hoog bedrag zijn als het om kinderen tussen de 18 en 40 jaar gaat. Dit geld moet dan natuurlijk wel een specifiek doel hebben. Dat betekent dat je het schenkt om de studie te bekostigen om een huis te kopen. Dit is belangrijk, want zo geef je jouw kind een goede start.
Eenmalige schenking doen
Er zijn meerdere manieren waarop je een schenking aan je kind kunt doen. Dit kan bijvoorbeeld een eenmalige zaak zijn. Je kunt als ouder dan je kind tussen 18 en 40 in één keer helpen met een flink bedrag. Daarover hoeven ze dan geen belasting te betalen. Hoe hoog het bedrag kan zijn, hangt af van het doel van de schenking. Een schenking zonder doel mag bijvoorbeeld bijna 27.000 euro zijn zonder belasting te betalen. Voor een studie is het 56.000 euro en voor een huis iets meer dan 105.000 euro. Wel moet jouw kind het altijd opgeven aan de belastingdienst.
Kiezen voor de jaarlijkse schenking
Ook bij een jaarlijkse schenking is het mogelijk om belastingvrij te werken. In dat geval help je de kinderen jaarlijks me een klein bedrag om verder te komen. Je kunt als ouder 6.604 euro per jaar schenken aan je kind zonder dat er belasting door jou over betaald hoeft te worden. Let op, want voor je kind is dit wel anders. Die moet namelijk deze jaarlijkse schenking opgeven en er schenkbelasting over betalen. Het kan dus aanlokkelijk zijn om gewoon in één keer een groter bedrag met een specifiek doel te geven aan de kinderen.
Gemakkelijker een volgende stap maken
Er zitten veel voordelen aan het doen van een schenking. Het is geen geheim dat bepaalde aspecten van het leven flink duur zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis. De huisprijzen zijn flink opgelopen in recente tijden. Starters hebben bijna geen kans meer om een woning te kopen. Ze hebben hier simpelweg het startvermogen niet voor. Wanneer je daar dus als ouder mee kunt helpen, kan je ze een flinke duw in de goede richting geven. Waarbij je bespaart op de kosten die je anders wel zou betalen.
Letten op de voorwaarden
Het is wel zaak om goed te letten op de voorwaarden die aan de schenkingen zitten. In de eerste plaats gaat dat natuurlijk om de juiste bedragen, zoals hiervoor genoemd. Daarnaast is het ook goed om te letten op de gevolgen voor het leven van je kind. Heeft die bijvoorbeeld een uitkering of een studiebeurs? Dan kan het zijn dat die wordt ingetrokken omdat er boven een bepaalde drempel uitgekomen wordt. De beurs of uitkering komt dan te vervallen. Dit moet dus wel meegenomen worden in de berekeningen. Dit geeft meer zekerheid over de juiste stappen.
De schenking alvast doen
Er zijn veel manieren waarop geschonken kan worden. Zo kan bijvoorbeeld ook alvast een schenking op papier worden gedaan. Dit doe je wanneer je vermogen nog ergens in vast zit, bijvoorbeeld in een woning. Dan kan het geld op papier al als schenking aan de kinderen worden aangemerkt. De schenking komt dan vrij bij jouw overlijden. Zonder dat daarbij hoge sommen erfbelasting worden gerekend. De notaris moet dit vastleggen. Dit kan soms een voordeel zijn.
Een goede start bieden
Met de schenking wil je jouw kind een goede start bieden. Dat betekent dat je er goed aan doet om de notaris enkele zaken te laten vastleggen. Bijvoorbeeld het doel van de schenking. Leg vast dat dit voor bijvoorbeeld een studie of een eigen woning is. Daarnaast is het slim om de voorwaarden terug te kunnen draaien indien nodig. Leg ook vast wat er moet gebeuren bij een scheiding van het kind. Het geld gaat dan niet met de partner mee.