trump

Sinds de verkiezingsoverwinning van Trump is er een bak aan euforie over de markten gestort. Allereerst werd Trump gezien als de ‘boosdoener’ voor de markten, maar het tegendeel bleek waar te zijn. Sinds november 2016 is Wall Street flink in waarde gestegen en dit beursfeestje werd gevoed door een hele serie aan recordkoersen.

Toch is het sentiment op de markten de afgelopen drie weken gedraaid. Met name Wall Street heeft een pas op de plaats moeten maken. Deze correctie is in het bijzonder te danken aan de toegenomen twijfels over het beleid van Trump. Het is nog maar de vraag of Trump daadwerkelijk een positieve impuls aan de Amerikaanse economie kan gaan geven. Daarnaast beginnen de beleggers nerveuzer te raken over toekomstige renteverhogingen.

Hoe groot gaat de correctie onder leiding van Trump zijn?

daling-presidenten

Howard Lindzon heeft via StockTwits een tabel gedeeld waarop te zien is dat elke president geconfronteerd wordt met een beurscorrectie. Op de bovenstaande tabel is te zien dat Obama tijdens zijn eerste termijn werd geconfronteerd met een daling van bijna 23%. Zijn tweede termijn verliep op dat gebied beter, want toen hadden we te maken met een daling van slechts 14%.

Deze tabel laat zien dat beleggers niet moeten opkijken van een beurscorrectie. Elke president wordt immers geconfronteerd met een beursdaling. De vraag is alleen hoe groot die correctie onder leiding van Trump zal gaan zijn. Zijn laatste Republikeinse voorganger wist het niet zo goed te doen, want George W. Bush kreeg te maken met een correctie van ruim 43 en 51 procent.