(ABM FN-Dow Jones) Wall Street maakt zich op voor een wat lagere opening, nadat dit weekend een shutdown van het Amerikaanse overheidsapparaat in gang is gezet.

Vrijdagnacht bleek de Amerikaanse Senaat niet in staat om tot een akkoord te komen over een voorlopige verhoging van het schuldenplafond. Dit betekent dat de werking van ‘niet-essentiële’ Amerikaanse overheidsdiensten wordt stilgelegd en een groot deel van de federale ambtenaren geen salaris meer krijgt. Democratische senatoren eisten voor instemming met de verhoging een versoepeling van de immigratieregels voor mensen die als kind illegaal naar Amerika zijn gekomen. Republikeinen verweten de democraten politieke handjeklap.

In de stemming waren er slechts 50 senatoren voor een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond voor een periode van een maand, terwijl er 60 nodig waren. Van de Democraten stemden 5 senatoren voor de plannen, maar juist weer 5 Republikeinen stemden tegen.

“De financiële markten lijken zich vooralsnog niet heel zenuwachtig te maken over de gedeeltelijke overheids-shutdown, waarbij de nadruk vooralsnog ook ligt op gedeeltelijk”, merkte marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank op. Hij voegde toe dat het niet voor het eerst is dat dit fenomeen zich in de Verenigde Staten voordoet.

Ook marktanalist Craig Erlam van Oanda zei weinig te merken van nervositeit onder beleggers. Er zijn volgens hem nauwelijks tekenen dat de “indrukwekkende” rally op Wall Street nu tot een einde komt. “Zolang er maar binnen afzienbare tijd een oplossing wordt gevonden om de overheid weer van geld te voorzien en de gesloten diensten weer open gaan, denk ik niet dat beleggers zich erg laten afschrikken”, aldus Erlam.

De euro/dollar handelde maandag op 1,2251. Vrijdagavond bij het slot op Wall Street was dit 1,2234.

Beleggers lijken een rustige middag tegemoet te gaan, met dadelijk cijfers van Halliburton en nabeurs nog Netflix. Halliburton sloot vrijdag 1,2 procent hoger en Netflix lijkt na een minieme winst op vrijdag vanmiddag 0,7 procent hoger te gaan openen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.