Jan Modaal, die hard werkt om een comfortabel leven te leiden, leeft met de gedachte dat de rijke een geheim hebben. Zij weten iets over hoe het in de wereld werkt, wat wij niet weten.

werk

Als de gewone middenklasser hier achter zou komen, kan ook hij een leven leiden zonder stress, met meer tijd en meer geld. Geld is immers het middel om maar wát te doen dat je maar wilt.

Ja, de rijken koesteren een geheim, en zelfs meerdere. Geheimen die niet enkel bouwen aan welvaart, maar jouw ook een leven laat leiden die je maar zou willen.

Het geheim zit hem niet in het verhogen van je inkomen, maar het in bedwang houden van jou uitgaven. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je je focus dient te verliezen op inkomsten. Dit blijft essentieel.

Waar het hier om gaat is dat ‘uitgeven’ zelden bijdraagt aan geluk. Probeer erachter te komen welke uitgaven werkelijk geluk geeft en vergeet de rest.

Een mens is van nature zeer slecht in het inschatten van datgene dat hem of haar gelukkig maakt. De nieuwe auto, het nieuwe huis of een promotie op het werk zijn zaken dat een enorme kick teweeg brengen, maar het is altijd zeer kortstondig – omdat het went.

Verkopers en adverteerders zijn zich uiteraard bewust van deze zwakheid en spelen hier op in. Het kortstondige, misschien zelfs wel ‘valse gevoel van geluk’ kan verslavend zijn waardoor er nooit gelegenheid zal ontstaan om dit geld te laten groeien en zo zal je financiële leven never nooit veranderen.

De andere kant is het beperken van uitgaven zodat er ruimte ontstaat voor het ‘sparen van geld’. Hiermee creëer je blijvende verbetering in jouw financiële situatie. Gespaard geld zal vervolgens blijvend renderen, een inkomen dat jouw uiteindelijk doet bevrijden uit de ‘rat-race’.

Waar slechts een enkeling erin zal slagen uit de rat-race te komen, zal het gros doorgaan met het spenderen van geld dat ze niet bezitten in de hoop het geluksgevoel te bemachtigen dat ze nooit zullen ervaren.

Het zijn vaak deze, met peperdure huizen en dure leaseauto’s die vaak niet eens in staat zijn om met €500 op de proppen te komen om bijvoorbeeld direct een wasmachine te vervangen. Is dat geluk? Is dat financiële wijsheid?

We buy things we don’t need with money we don’t have to impress people we don’t like – Dave Ramsey

Iemand die het aardig lijkt te doen voor zijn staat van dienst, heeft meestal geen financiële skill of geheim, maar een verborgen stapel met schulden.

Natuurlijk heeft iedereen zijn hobby en interesse waaraan hij wilt uitgeven. Het geheim zit hem in het beperkt houden ‘waaraan’, en kies één of twee zaken en houd het daarbij. Houd focus op inkomen en bewaak het uitgavenpatroon.

Wanneer je eenmaal geleerd hebt te stoppen met het kopen van datgene dat je toch niet gelukkig maakt, beschik je over de vrijheid om te genieten van zaken die er wel toe doen… tijd en ontspanning. Het enige dat je hoeft te doen is datgene op te geven wat jouw in de eerste plaats niet gelukkig maakt.

Het gaat in eerste instantie niet om het verhogen van jouw inkomen – het sparen van een euro hier en een euro daar. Het gaat erom jezelf te leren kennen en alle valse verlangens van je af te schudden. Eenmaal daarin geslaagd kun je beginnen het geld voor jouw te laten werken.

bron: The Crux

Reacties