Brexit Een Britse blogger heeft een artikel geschreven over zijn “geheime” plan, hoe op de aandelenmarkt te werk te gaan na de Brexit. Het plan is gebaseerd op een aantal aannames die eigenlijk niet eens nieuw zijn in de wereld van beleggen.  

Aanname 1: De uitslag betekent nog meer onzekerheid

Niemand weet hoe de Brexit exact zal uitpakken en wat de gevolgen hiervan zijn. Ook weet niemand hoe situatie er over 10, 20 of 30 jaar uitziet.  

Aanname 2: De toekomst op de aandelenmarkten is sowieso onzeker. Ook zonder Brexit

Dit heeft betrekking op de toekomst van elk bedrijf, elke bedrijfssector en elk land. Ook is de toekomst van de aandelenmarkt onzeker.  De risico’s gelden altijd en de Brexit is er slechts één van.  

Aanname 3: Diversificatie is verreweg de beste maatregel tegen onzekerheid

Vanuit het perspectief van een belegger gelden sowieso belangrijke regels om niet alles op één paard te wedden. Dit kan een aandeel zijn, of een bepaalde sector, maar het kan ook betrekking hebben op een land. Blootstelling aan een land moet niet al te letterlijk worden genomen, omdat er naar omzet moet worden gekeken. Komt een groot percentage van de totale omzet uit het Verenigd Koninkrijk, dan zal dit waarschijnlijk meer risico met zich meebrengen. Denk er ook eens aan om bijvoorbeeld goud als verzekering tegen marktcorrecties te kopen.  

Het Plan: Blijf rustig en beleg verstandig

De aannames maken duidelijk dat een “geheim” beleggingsplan naar aanleiding van de Brexit niet aan de orde is. Net als de Brexit zijn er nog genoeg andere risico’s en onzekerheden die van invloed zijn op de markt. Het plan heeft eerder te maken met risico management door middel van diversificatie.

  • Nooit meer dan 6% blootstelling aan één aandeel 
  • Nooit meer dan 10% van het portfolio investeren in één bedrijfssector
  • De bedrijven uit het portfolio mogen opgeteld niet meer dan 50% omzet uit het Verenigd Koninkrijk halen
  • Blijf beleggen. Door goed te diversifiëren moet elk portfolio bestand zijn tegen grotere marktcorrecties.  

Natuurlijk heeft elke belegger een andere risicotolerantie. Degenen die meer risico wensen, kunnen sleutelen aan de variabelen van dit basisplan. Bijvoorbeeld door iets meer dan 6% van het kapitaal toe te wijzen aan een individueel aandeel.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger