zak met geld

Steve Sjuggerud, schrijver op ‘The Crux’ vroeg eens een vriend, tevens een buitengewoon succesvolle investeerder en zakenman, hoeveel cash hij thuis had liggen, of te wel, buiten de bank om.

Het was geen directe persoonlijke vraag die gesteld werd tijdens een zakendiner waarbij er over dit onderwerp werd gesproken. De zakenman antwoordde dat zijn cashpositie buiten de bank om minstens enkele tonnen groot was.

Dit antwoord zou vele kunnen verbazen, maar zo verbazingwekkend hoeft dit de dag van vandaag niet meer te zijn gezien de krimpende voordelen van het stallen van geld bij een bank.

verschil tussen bank en thuis

Geld opnemen

Zo blijkt het steeds lastiger te zijn om grote geldhoeveelheden bij banken in één handeling af te halen. Bedragen van €5.000 vormt al vaak en probleem voor banken en vaak zullen banken vragen van tevoren aan te geven wanneer men dergelijke bedragen wilt opnemen.

Rente bij een bank

Tegenwoordig bieden banken steeds minder rente waardoor dit aspect vrijwel geen voordeel meer heeft om geld aan te houden bij een bank.

Risico

Banken komen steeds meer in de problemen. In Italië hebben recentelijk enkele banken een ‘bail-in’ voor de kiezen gekregen waardoor crediteuren, maar ook klanten die daar hun geld geparkeerd hadden een force ‘cut’ op hun tegoeden gekregen. Enkele jaren geleden hebben we hetzelfde gezien op Cyprus waar veel vermogende van de één op de andere dag een stuk armer wakker werden.

Dit alles hoeft niet te betekenen dat iedereen meteen cash onder zijn matras moet gaan accumuleren. Goud en zilver zijn vormen van geld als alternatief voor cashgeld en tegelijkertijd een goede diversificatie van de portefeuille.

Ook bitcoin past hier goed in het rijtje thuis. Een portefeuille dat voor één procent bestaat uit bitcoins biedt meer kansen dan risico’s. Onlangs nog verkondigde RTLZ dat bitcoin een slimme investering is omdat het kans heeft om een enorm succes te worden.

bitcoin-laundering-regulator-supoena-

Bitcoin kan weleens samen met vele andere assets het onderpand gaan vormen voor een nieuw financieel stelsel. In dat geval zullen er nog enkele nullen achter de waarde van bitcoin gezet worden.

Kortom, er is meer dan enkel een bank dat kan dienen als parkeerhaven van vermogen.