We denken vaak dat veel geld ons leven beter zal maken. We geloven dat rijkdom ons geluk zal brengen. Maar wees voorzichtig wat je wenst, zegt performance consultant John Brubaker. Wie op korte termijn heel rijk wordt, voelt zich meestal slechter erna dan daarvoor.
Het ‘Plots Rijk Worden’-syndroom ziet men vaak bij winnaars van de lotto, jonge atleten, ondernemers met succes op korte termijn. Deze mensen ontwikkelen vaak schuldgevoelens, krijgen extra stress, raken sociaal geïsoleerd, … Een meerderheid is er niet veel later slechter aan toe dan ervoor.
Veel winnaars van de lotto zeggen dat de plotse miljoenen het slechtste was dat hen kon overkomen. Voor ze rijk werden dachten ze dat geld al hun problemen zouden oplossen. In realiteit creëert instant rijkdom alleen maar andere problemen.
Een onderzoek aan de Northwestern University heeft bewezen dat slachtoffers van een ongeval meer geluk ervaren dan mensen die plots rijk worden. Mensen die een zwaar ongeval overleven, appreciëren het leven veel meer. Ze zijn dankbaar voor iedere dag dat ze nog leven. Ze zijn gezegend door het leven.
Instant miljonairs worden het slachtoffer van materialisme. Ze raken gefrustreerd, depressief, gestresseerd. Ze staan onder druk om hun geld uit te geven, of om hun geld te delen met vrienden, familie en zelfs onbekenden. Ze geven hun rijkdom uit aan spullen waarvan het effect even snel verdwijnt als het geld op hun bankrekening. Geld maakt in dat geval echt niet gelukkig.
Geld bepaalt je geluk niet, dat bepaal je zelf.
We maken ons eigen geluk en onze eigen miserie. Het heeft allemaal met perspectief te maken. Ons perspectief bepaalt of we opportuniteiten zien of dat we obstakels zien. Ons perspectief bepaalt of we tegenspoed of voordelen zien.
Het is dus beter om geleidelijk aan je rijkdom op te bouwen. Er zijn maar weinig mensen die kunnen omgaan met instant rijkdom. Geld maakt enkel gelukkig wanneer jij gelukkig bent, niet omdat je rijk bent – aldus John Brubaker.
Bron: Entrepreneur