(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen bleven dinsdag dicht bij huis. Technologiebeurs Nasdaq vond evenwel merkbaar de weg omhoog, mede door positief ontvangen kwartaalcijfers van Netflix. 

Circa een half uur voor de slotzoemer koerste de toonaangevende S&P 500 index tot 0,2 procent in het groen, terwijl de Dow Jones index 0,1 procent daalde tot 26.201,54 punten. De Nasdaq won 0,6 procent op 7.454,87 punten. 

Maandagavond wisten de Democraten en Republikeinen een voorlopig akkoord te sluiten met betrekking tot een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Dit betekent dat er tot 8 februari kan worden onderhandeld over een definitief akkoord. “Beleggers hebben in de Verenigde Staten één zorg minder”, aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Analist David Madden van CMC Markets sprak van een “sterk slot” op Wall Street maandag. Dit zorgde evenwel voor wat winstneming aan het begin van de handel op dinsdag, aldus Madden. 

Op macro-economisch vlak bleef het dinsdag rustig in Amerika. Uit Europa kwamen er wel wat cijfers. 

In Duitsland steeg de ZEW index voor het economisch sentiment van 17,4 naar 20,4 in januari, terwijl was gerekend op een fractionele stijging naar 17,5 procent. Verder bleek het consumentenvertrouwen in de eurozone in januari flink verbeterd.

Op woensdag komen er uit Amerika cijfers over onder meer de huizenprijzen en de wekelijkse olievoorraden.

Beleggers lijken er vertrouwen in te hebben dat cijfers over de Amerikaanse olievoorraden, die woensdag worden verwacht, een verdere daling laten zien. Mocht dit daadwerkelijk het geval zijn, dan dalen de voorraden al tien weken lang op rij. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,90 dollar, of wel 1,4 procent, hoger op een settlementprijs van 64,47 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2292. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2268 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2262 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Netflix wist zich in de schijnwerpers te zetten met een koerssprong van maar liefst 10,7 procent na positief ontvangen kwartaalcijfers. De online streamingdienst heeft in het vierde kwartaal van 2017 meer nieuwe abonnees aangetrokken dan verwacht. Netflix rekende op een stijging van het aantal abonnees met 6,3 miljoen, maar er kwamen 8,3 miljoen nieuwe leden bij. Als gevolg trokken zowel de winst als de omzet aan. Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management noemde de koerssprong van Netflix overdreven. “De winstcijfers waren goed, maar de waardering is te ver opgelopen”, aldus Van Eerden.

Het aandeel Procter & Gamble stond dinsdag 3,4 procent lager. De concurrent van Unilever heeft in het tweede kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet zien oplopen, maar de winst per aandeel sterk zien dalen. De outlook voor het lopende boekjaar werd grotendeels gehandhaafd, maar de verwachting voor de groei van de winst per aandeel werd wel aangepast van een bandbreedte van 5 tot 7 procent naar 5 tot 8 procent, vanwege de verwachte belastingvoordelen van de nieuwe Tax Act van de regering Trump.

Johnson & Johnson noteerde 4,3 procent hoger. Het concern behaalde in het vierde kwartaal van 2017 meer omzet en eindigde daarmee aan de bovenkant van de eigen verwachtingen. Per aandeel werd er evenwel een verlies geleden van 3,99 dollar als gevolg van een afschrijving van maar liefst 13,6 miljard dollar vanwege de belastingverlagingen die in Amerika zijn doorgevoerd.

Kimberley Clark steeg 0,7 procent. Het bedrijf boekte een hogere nettowinst in het vierde kwartaal van 2017 en kondigde een herstructureringsprogramma aan voor de komende jaren om kosten te besparen. Kimberly-Clark wil tegen het einde van 2021 de kostenbasis met 500 miljoen tot 550 miljoen dollar per jaar hebben verlaagd. 

Telecomconcern Verizon heeft in het vierde kwartaal de winst veel harder zien stijgen dan de omzet en dat werd door beleggers beloond met een koerswinst van 0,1 procent.  

Twitter verloor 2,3 procent, nadat bekend werd dat operationeel directeur Anthony Noto het bedrijf zal verlaten in ruil voor een toppositie bij fintechbedrijf SoFi. Noto begon in 2014 als financieel directeur bij Twitter. Eind 2016 werd hij operationeel directeur.

Voor dinsdagavond nabeurs staan nog kwartaalcijfers van Texas Instruments op de rol.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.