europese crisis Groot-Brittannië had een van de beste mogelijke deals in Europa als lid van de Europese Unie maar niet van de eurozone en met nog andere voordelige overeenkomsten. En toch besloten de Britten om de vriendschap vaarwel te zeggen. Waarom? George Soros geeft het antwoord. De vluchtelingencrisis heeft een grote rol gespeeld in de Brexit. Het toonde aan hoe krampachtig de Europese leiders te werk zijn gegaan. Het gebrek aan controle en de paniek beroerde heel Europa en effende het pad voor vele anti-Europese politieke partijen. Nu dat het eindelijk bewezen is dat je het Europese project kan verlaten, zit het spel op de wagen. Het Verenigde Koninkrijk is mogelijk beter af zonder Europa, maar daarvoor moet het eerst op korte termijn door een helse pijn, zegt Soros. De onzekerheid zal de markten nog jaren beroeren. De gevolgen kunnen even zwaar zijn als de financiële crisis van 2007-2008.

Europa valt uit elkaar

Brexit zet de deur open voor Spanje, Frankrijk en Nederland om een gelijkaardige poging te ondernemen. Het Verenigd Koninkrijk zelf kan het mogelijk ook niet overleven. De Schotten willen zich al afscheuren omdat ze wél bij Europa willen horen. De Noord-Ieren hebben aangegeven mogelijk terug samen te willen gaan met de Republiek Ierland. Ook economisch kunnen de gevolgen diep gaan. Europa is goed voor de helft van de Britse handel en bedrijven zullen personeel en filialen terug naar Europa halen. Dit kan een ramp betekenen voor de reeds overgewaardeerde Londense vastgoedmarkt. Maar de gevolgen in Europa kunnen nog zwaarder doorwegen. Spanningen tussen de ‘sterke’ en ‘zwakke’ landen zullen toenemen. De Italiaanse banksector zal nog meer onder druk komen staan en Merkel en Hollande geraken verder verzwakt in hun eigen land.

Geen eenheid maar verdeeldheid

Op een moment dat Europa al zijn kracht en energie nodig heeft om de eurozone te hervormen met een bank unie, een fiscale unie en een sterker transfermechanisme, zal het jaren bezig zijn met de Brexit voor te bereiden. Daarbij stijgt de externe druk van landen zoals Rusland en Turkije op het oude continent. De Europese Unie werd ontworpen om eenheid te creëren maar het project zorgt enkel voor meer verdeeldheid. Europa is gebroken en is op weg naar een chaotisch einde waarbij het continent mogelijk slechter eindigt dan wanneer er nooit een Europese Unie was geweest, besluit George Soros.