Je hebt beleggers die beleggen en je hebt beleggers die gokken. Daarnaast heb je ook nog beleggers die gokken met geleend geld. Dit is een zeer giftige cocktail. CFD komt in feite neer op dit laatste: gokken met geleend geld.

CFD’s zijn in feite derivaten die beleggers de mogelijkheid geven om te gokken op de beweging van het onderliggende actief. Dit kan een aandeel, een index, grondstoffen, valuta’s,… en nog veel meer zijn. Door de lage marge en hoge hefboom kan je hiermee veel geld verdienen … maar ook verliezen. Volgens The Huffington Post kan je beleggen in CFD’s het beste omschrijven als geld lenen om te gokken. Het grote gevaar is dat je met een verkeerde ‘gok’ al je winst van andere trades kan verliezen. Doordat je ‘belegt’ met geleend geld, kan je zelfs meer verliezen dan je beginbedrag, iets dat met aandelen of opties zo goed als onmogelijk is.

De belegger verdient niet het meeste geld

Veel beleggers vergeten ook dat de aanbieder van het CFD platform er niet is om de belegger te helpen. De aanbieder doet enkel wat de naam zegt, een platform aanbieden. Wie verslaafd geraakt zoals dat met gokken kan gebeuren, is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Er valt ongetwijfeld veel geld mee te verdienen voor diegene die een uitgekiemde strategie kunnen ontwikkelen. Maar zoals dat met poker of gokken gaat, is er slechts een kleine minderheid die daar in slaagt. Thaddeus McCarthy van de Huffington Post vroeg ooit eens aan een CFD platform hoe ze geld verdienen. De contactpersoon antwoorde in eerste instantie dat het een ingewikkelde uitleg was. Toen McCarthy vroeg of de aanbieder geld wint wanneer de belegger geld verliest, was het antwoord ‘Ja’.