yellen

Voor de 2e keer in meer dan 10 jaar heeft de Amerikaanse centrale bank de rente opgetrokken. De Fed Fund Rate, de rentevoet die banken aan elkaar aanrekenen om geld te lenen voor 1 dag, werd verhoogd naar een range van 0,50% – 0,75%. Dat heeft uiteraard zijn gevolgen.

De rechtstreekse gevolgen waren direct zichtbaar op de financiële markten: aandelen zetten een stapje terug, obligatierentevoeten gingen omhoog en goud liet opnieuw het kopje hangen.

De Federal Reserve ziet vooral ‘moeilijke’ omstandigheden op de arbeidsmarkt en meer inflatie door een krachtiger herstel van de economie, met dank aan Donald Tump. In plaats van 2 verwacht de Fed nu 3 keer de rente te verhogen in 2017.

Maar Albert Edwards van Société Générale wijst op ‘een hond die momenteel niet blaft’, namelijk de sterkte van de Amerikaanse dollar. Dat zal in 2017 de toon zetten op de globale financiële markten.

US Dollar sterkte

Alberts wijst op het gevaar van het divergerende monetair beleid waar de Amerikaanse centrale bank het beleid verstrakt terwijl de rest van de wereld het monetaire beleid soepel houdt.

Vooral Japan is de gebeten hond

De Japanse centrale bank beloofde in september om er alles aan te doen om de 10-jarige rentevoet op Japanse obligaties op 0% te houden. Nu de Amerikaanse rentevoet richting 3% sprint, moet de geldpers in Japan overuren kloppen. Hierdoor zal de yen verzwakken tegenover de dollar én de euro.

Rentevoeten overheidsobligaties

De Amerikaanse dollar zal waarschijnlijk verder stijgen wanneer de Federal Reserve in 2017 de rente verder optrekt. Daarnaast belooft Trump om het geld van Amerikaanse multinationals terug naar de VS te halen. Dit zal de stijging van de US Dollar verder versterken.

Aziatische valutacrisis

Japan staat dan, meer als Europa, voor een bijzonder moeilijke opdracht. De geldpers aan laten staan zal de yen in de afgrond duwen. En dan krijgen we dezelfde situatie als in 2015 waarbij de zwakte van de yen heel het Aziatische valuta complex in de problemen bracht. Hierdoor werd China gedwongen zijn munt te devalueren waarop dan weer een globale sell-off van de aandelenmarkten volgde.