(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, nadat farmaceut Gilead Sciences hoopgevend nieuws over een behandeling tegen het coronavirus bekendmaakte.

Diverse fondsen profiteerden daarnaast van een sterke stijging van de olieprijs, die een speelbal is geworden van beleggers.

De AEX-index steeg 1,3 procent tot 526,96 punten. De Midkap-index sloot 3,6 procent hoger en de Smallcaps werden zelfs 4,7 procent meer waard.

“We lijken op het hoogste punt van de dag te gaan sluiten”, zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

De verrassing van de dag zat volgens hem in het bericht over Gilead, dat meldde dat 53 procent van de COVID-19 patiënten positief reageert op zijn virusremmer. 

Voor de AEX lijkt deze slotstand een doorbraak te zijn, zei Vermeulen, omdat de index bivakkeerde halverwege de top en de bodem van de terugval door de coronacrisis. Nu lijkt die balans doorbroken. “Als Wall Street vandaag zo blijft, dan kan een verdere opgang worden verwacht”, meent Vermeulen.

Hij was de eerste om toe te geven dat een bericht over een mogelijk geneesmiddel geen fundamentele reden is om de markt naar boven of naar beneden te laten doorslaan. Mogelijk zullen de bedrijfsresultaten van bedrijven zoals Besi en Royal Dutch Shell donderdag daar meer inhoud aan kunnen geven, denkt Vermeulen.

De sterke beweging van de olieprijs heeft volgens hem niets meer met vraag en aanbod te maken. “Dit is blinde handel”, waarin beleggers contracten heen en weer gooien, volgens de vermogensbeheerder. Toch is het wel goed dat de olieprijs stabiliseert, want een vat olie voor 10 dollar is natuurlijk idiotie, zei Vermeulen.

De prijs voor een vat WTI-olie steeg woensdag 27 procent en Brent-olie 9 procent.

Oliegerelateerde fondsen zoals Fugro en Shell behoorden vandaag dan ook tot de sterkste stijgers. En staalfonds ArcelorMittal werd zelfs 12 procent meer waard. Ook hier zette Vermeulen vraagtekens bij. “Ik zou niet weten waarom dat aandeel plus 12 procent moet zijn vandaag.”  

Economisch nieuws en bedrijfsresultaten, ook uit de Verenigde Staten, waren er woensdag volop.

’s Ochtends was er een stevige daling van het consumentenvertrouwen in de eurozone in april, waarbij de sterke daling in Nederland opviel.

In de middag werd de economische krimp in de VS in het eerste kwartaal volgens een voorlopige raming op bijna 5 procent ingeschaald. Vooraf was rekening gehouden met 3,5 tot 4 procent. Op basis van deze impact voorziet Rabobank een krimp van de Amerikaanse economie met 31 procent in het tweede kwartaal.

Ook de woningverkopen in de Verenigde Staten zakten in maart sterk in, met 21 procent, waar 13,5 procent was voorzien.

De Amerikaanse olievoorraden bleven stijgen, hoewel de toename minder sterk was dan in voorgaande weken. De voorraad ruwe olie steeg met 9 miljoen vaten tot 528 miljoen stuks. 

Voorzitter Jerome Powell zal later vanavond het rentebesluit van de Fed toelichten.  

De euro/dollar noteerde op 1,0846. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0834 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0829 op de borden.  

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 3,4 procent, profiterend van de sterk stijgende olieprijs. ArcelorMittal, ook een zwaarwichtig grondstoffenfonds, schreef zelfs ruim 12 procent bij.

Het cyclisch Randstad en ABN AMRO behoorden ook tot de sterkste stijgers, met beide 7 procent, evenals de andere financials ING, Aegon, ASR en NN Groep, die 4 tot 5 procent aandikten.

DSM leverde juist 3 procent in. ING zette het aandeel op de verkooplijst en verlaagde het koersdoel. De markt zou de veerkracht van het bedrijf in de coronacrisis overschatten. “Ik kan me daar wel wat bij voorstellen”, zei Vermeulen.

In de Midcap kon vastgoedfonds Eurocommercial Properties op bijval van beleggers rekenen met een plus van 14 procent, nog overtroffen door Fugro met een winst van 17 procent.  
Kabelbedrijf Altice Europe steeg ook met dubbele cijfers.
 
Er waren nauwelijks dalers in de Midkap te vinden: GrandVision, Vopak, Signify en Fagron daalden minder dan 1 procent.
 
Bij de smallcaps herleefden de zwaar getroffen vaatgoedfondsen Wereldhave en Vastned, met stijgingen van respectievelijk 13 en 9 procent. Vermeulen merkte op dat 1 procent koerswinst bij Wereldhave niet veel geld meer is, maar dat iedereen er blij mee is als het gekelderde aandeel weer wat stijgt.

Vivoryon Therapeutics daalde juist 6 procent. Vanochtend werd bekend dat MorphoSys zijn exclusieve optie om een kankerbehandeling van Vivoryon in licentie te nemen, niet heeft gelicht.

Het lokale fonds Core Laboratories steeg 13 procent. De Amerikaanse oliedienstverlener stelde het kwartaaldividend vast op 0,01 dollar per aandeel in contanten.

Alumexx steeg 2 procent. Het Mountainshield Capital Fund heeft het belang in Alumexx vrijwel helemaal afgebouwd, zo bleek uit een melding bij de AFM.  

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenindices stonden rond sluitingstijd op het Damrak 2 tot 3 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.