Trading aandelen dividend

Volgens sommige analisten is het geen goed idee om dividendaandelen te kopen wanneer de rentevoeten stijgen. Maar dan gaan ze veel te gemakkelijk voorbij aan het feit dat bedrijven die een dividend betalen dikwijls steengoede bedrijven zijn. Vooral bedrijven die jaar na jaar hun dividend verhogen, zijn uitstekende beleggingen op lange termijn – ongeacht de rente.

2016 was het jaar na de eerste renteverhoging van de Federal Reserve en dividendaandelen hebben gelijke tred gehouden met de bredere markt. Volgens historische gegevens beginnen dividendaandelen 12 tot 18 maanden na de eerste renteverhoging zelfs beter te presteren dan andere aandelen.

Maar in feite heb je als belegger geen enkel tegenargument om geen dividendaandelen te kopen. Bedrijven die een dividend betalen presteren op lange termijn ALTIJD beter dan de gemiddelde markt. Bedrijven die hun dividend jaar na jaar optrekken, zijn zelfs de primussen van de aandelenmarkt.

Dividendaandelen zijn ideaal voor de lange termijn

Deze tabel laat duidelijk zien dat de Dividend Aristocraten, bedrijven die al minstens 25 jaar op rij hun dividend verhogen, na 3 jaar al beter presteren dan de brede markt. Hoe langer de tijdshorizon, hoe groter het verschil.

Dividend Aristocraten vs S&P 500

Na 15 jaar presteren de Dividend Aristocraten zelfs dubbel zo goed als de S&P 500. Het is dus altijd een goed moment om dividendaandelen en (Groei Dividend aandelen in het bijzonder) te kopen, ongeacht de economische ontwikkelingen of de evolutie van de rentevoeten.

Waarom dividendaandelen beter presteren is logisch

De reden dat deze Dividend Aristocraten zo goed presteren op de beurs is niet ver te zoeken. Eens een bedrijf een aantrekkelijk track record heeft met het betalen én verhogen van het dividend, wil het die status zo lang mogelijk behouden. Het management denkt dan 2 keer na vooraleer ze een dividend verlagen of schrappen.

Om dat dividend ieder jaar te verhogen, moet het bedrijf dan ook blijven groeien. Er is geen ruimte voor avontuurtjes of veel te dure overnames. De resultaten en de cash flow blijft dus stijgen, net als het dividend. En wanneer de resultaten, de cash flow en het dividend stijgt, volgt de beurskoers op lange termijn automatisch.

En dan krijg je dit …

Dividend Aristocraten

Bron: MarketWatch