Buybacks S&P 500 Volgens Goldman Sachs gaat de Amerikaanse beurs de rest van het jaar ter plaatse trappelen. Een daling komt er evenwel niet dankzij de massale inkoop van eigen aandelen. De S&P 500-index staat vandaag zo’n 2090 punten, een stijging van 2,5% sinds het jaarbegin. Welnu, volgens David Kostin, strateeg Amerikaanse aandelen bij Goldman Sachs, zal deze beursgraadmeter op het einde van het jaar nog rond dit niveau draaien. “We blijven bij onze eerdere verwachting van een S&P op 2100 punten eind 2016. Het maximum dat er in zit, is dus een stijging van nauwelijks enkele procenten.” Kostin ziet vandaag zware tegenwind vanuit drie hoeken: een middelmatige BBP-groei, eerder tegenvallende kwartaalcijfers en de gemiddeld gezien hoge waarderingen. “Deze elementen geven traders en beleggers niet veel redenen om geld in de aandelenmarkt te pompen.” In deze markt verwacht de strateeg dat kleine beleggers, buitenlandse beleggers en pensioenfondsen netto aandelen zullen verkopen.

Inkoop eigen aandelen

Daartegenover staat één grote koper volgens Kostin. “De terugkoop van eigen aandelen is de belangrijkste bron van aandelenaankopen. We verwachten dat buybacks van S&P500-componenten in 2016 met 7% zullen stijgen tot $600 miljard.”

De goedkeuringen om eigen aandelen in te mogen kopen, kende nochtans een zwak jaarbegin. Kostin schat dat bedrijven van 1 januari tot 18 april de toestemming kregen om voor $122 miljard eigen aandelen te mogen inkopen. “Een stevige daling tegenover dezelfde periode een jaar eerder want toen werd al voor $257 miljard toegezegd.”

terugkoop

Later dit jaar zien we echter die inkoop fors oppikken. Bedrijven beschikken immers over heel wat cash en zien slechts beperkte investeringsmogelijkheden. De enige optie om hun overtollige cash aan het werk te zetten is het belonen van aandeelhouders via hogere dividenden en buybacks,” besluit Kostin.

 >> Bescherm uw vermogen voor een wereldwijde crisis <<