Goldman Sachs is er niet van overtuigd dat er ook maar één reden is om te investeren in cryptocurrencies zoals bitcoin. Dit stelt CNBC in een artikel. Crypto-believers zijn echter niet onder de indruk van het statement van Goldman Sachs.

“Cryptocurrencies zijn geen activa”, aldus de Goldman Sachs Investment Strategy Group. Een reden waarom Goldam Sachs dit vindt, is omdat crypto’s geen cashflow of inkomsten genereren. Een effect waarvan de appreciatie vooral afhangt van het feit of iemand anders bereid is er een hogere prijs voor te betalen, is volgens Goldman Sachs geen geschikte belegging voor haar klanten. Hoewel hefboomfondsen de handel in crypto’s wel aantrekkelijk vinden, door de hoge volatiliteit, vindt Goldman dat crypto’s niet thuishoren in een goede beleggingsfilosofie.

Goldman Sachs vergelijkt de monsterrally van bitcoin in 2017 met de Nederlandse tulpenmanie in de 17e eeuw, één van de bekendste speculatieve bubbels uit de geschiedenis. Gelijksoortige vergelijkingen zijn gemaakt door onder andere Jamie Dimon, CEO van JP Morgan. Dimon voegde hier zelfs aan toe dat bitcoin een oplichiting is en dat bitcoin zichzelf uiteindelijk zal opblazen.

Crypto-believers trekken zich echter niet veel aan van de uitspraken van Goldman Sachs. “De volatiliteit is inderdaad hoog maar de prestaties op jaarbasis en de nu 10 jaar consistente opleving is gebaseerd op het bijhouden van de crypto’s en niet op het actief handelen hierin. Door crypto’s als een onrendabele investering te beschouwen, loopt Goldman Sachs het risico dat haar investeerders één van de best presterende activaklassen van de afgelopen 100 jaar zullen mislopen”, besluit Dave Hodgson, CIO van de cryptogerichte durfkapitalist NEM Ventures.