De koperprijzen zijn dit jaar reeds met 22% gestegen. Analisten van Goldman Sachs denken dat de rally nog lang niet voorbij is. De bank gaat zelfs zo ver dat ze verwachten dat de koperprijs een nieuw record zal vestigen.

De koperprijzen stegen op dinsdag tot hun hoogste niveau sinds maart 2013. Koper noteerde aan $7 716 per ton na een sterker dan verwachte productieactiviteit in China en Zuid-Korea.

Koper, dat wordt gebruikt in diverse sectoren, is op weg naar haar beste jaar sinds 2017. De prijzen zijn gestegen door verstoringen in de bevoorrading, de hoop op zogenaamde groene stimulansen en het snelle herstel in China.

Volgens de analisten van Goldman Sachs is de bullmarkt van koper nu volledig aan het loskomen. De prijzen liggen reeds 50% hoger dan bij de dieptepunten van 2020, toen de industrie en economie tot stilstand kwamen door de wereldwijde lockdowns.

De analisten stellen:

We zien dit als het begin van een structurele bullmarkt in koper.

Nieuw record

De analisten verhoogden hun koersdoel voor de volgende 12 maanden van $7 500 naar $9 500 per ton. Tegen de eerste helft van 2022 verwachten de analisten dat het zeer waarschijnlijk is dat koper haar bestaande record van $10 170 zal uitesten.

De positieve vooruitzichten komen er op het moment dat beleggers steeds optimistischer zijn over de vooruitgang op het gebied van Covid-19 vaccins. Er wordt gehoopt dat een veilig en effectief vaccin kan helpen een einde te maken aan de pandemie.

Naast de hoop op vaccins heeft de zwakkere dollar de afgelopen maanden een verdere steun verleend aan de koperprijzen. Grondstoffen worden verhandeld in dollars dus wanneer deze verzwakt, zullen de prijzen van grondstoffen in verhouding duurder worden.

Bron: CNBC

Foto: iStock