Goud als bescherming Wanneer we naar de economische en financiële markten kijken, zien we dat er veel dingen niet kloppen. Toch blijven we geloven in een goede afloop … tot er zoiets als Brexit voor opschudding zorgt. Valutaoorlogen, negatieve rentevoeten en een globale economie die nog amper wil groeien. Het gaat goed mis met de wereld en goud is de enige uitweg die er nog bestaat. Dit zeggen specialisten James Grant en Grant Williams. Hun boodschap was duidelijk op het John Mauldin’s Strategic Investment Conference. Zelfs ervaren beleggers weten vandaag niet meer van welk hout pijlen maken, maar goud is en blijft het beste redmiddel voor wat nog gaat komen.

James Grant

Cash is King, maar goud is tijdloos’, zegt James Grant. Cash geld geeft je de mogelijkheid om je welvaart op niveau te houden en geeft je de kans te profiteren van opportuniteiten. Het is goed om je cashpositie op te trekken in volatiele tijden. Maar cash is onderhevig aan een devaluatie van een munt. Goud daarentegen is geen verzekering tegen het einde van de wereld, maar wel tegen monetair onheil. Zo werden de Britten met goud rijker na Brexit in plaats van armer. Zolang het establishment zich afzet tegen goud, is het een goed idee om het gele edelmetaal te kopen. Ze doen dat waarschijnlijk zelf ook. Goud is al meer dan 5.000 jaar een globaal betaalmiddel. Ondanks het lange track record maakt goud nog steeds minder dan 1% uit van alle beleggingsportefeuilles.

Grant Williams

Iedere dag ziet het beeld er slechter uit. We zijn er nog niet, maar we komen in de buurt. Het geloof in de centrale banken brokkelt verder af’, aldus Grant Williams. Het zal pas echt slecht gaan wanneer het grote publiek beseft dat de centrale banken de boel niet meer kunnen rechthouden. Wanneer dit gebeurt zien we een snelle crash of trage paniek. In beide gevallen zal de prijs van goud door het dak gaan. Dat de aandelenmarkten in de VS overgewaardeerd zijn, blijkt uit de Wilshire 5000 Total Market Index / GDP ratio. Deze bestaat uit alle beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten ten opzichte van het bbp. Momenteel is de marktkapitalisatie van alle beursgenoteerde bedrijven 20% groter dan de economie. Enkel tijdens de technologiebubbel begin deze eeuw lag deze ratio hoger. Wilshire 5000 Total Market Index - GDP ratio Een overgewaardeerde aandelenmarkt, negatieve rentevoeten en een balans van de Federal Reserve die nooit groter was, … er zal iets gaan gebeuren. Het moment van de waarheid komt dichterbij. Dit is het beste moment om je cashpositie te verhogen en goud aan te schaffen. De goudprijs zal stijgen wanneer blijkt dat de keizer geen kleren aan heeft.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!