Goud en USD Beleggers moeten aandacht schenken aan de relatie tussen goud en de Amerikaanse dollar. Het is niet normaal hoe beide activa ten opzichte van elkaar bewegen de laatste weken. Dit geeft een duister signaal dat alles anders is. Dit zien we enkel in tijden van zware financiële stress. Behalve indien je een citytrip boekte naar Mars zal het je wel opgevallen zijn dat de goudprijs sterk gestegen is sinds de Brexit uitkomst. Maar ook de Amerikaanse dollar heeft er een stevige rally opzitten. Volgens macro specialisten Raoul Pal en Grant Williams is dit een signaal die beleggers niet mogen negeren. Goud is traditioneel een indekking tegen de USD. In de meeste gevallen stijgt goud wanneer de USD daalt en omgekeerd. Maar deze correlatie brokkelt sterk af. Een dollar rally naast een goud rally is volgens het duo een bijna zeker signaal dat alles veranderd is.

Negatieve rentevoeten

Zowel goud als de Amerikaanse dollar worden aanzien als veilige havens op de internationale financiële markten. Maar dat beide activa dezelfde richting kiezen, is een duidelijk signaal dat de stress in het systeem toeneemt.

Wat we de laatste weken gezien hebben, gebeurt niet zo vaak. Beleggers worden nerveus, net als in 2008 en in de jaren ’30.

Het is een duister signaal. Beleggers worden gedwongen dollars te kopen door de globale carry-trade. En ze willen goud om zich te beschermen tegen negatieve rentevoeten. Dit is het scenario dat legendarische belegger Stanley Druckenmiller al uit de doeken deed enkele weken geleden.

Goud-ETF’s exploderen

In de eerste jaarhelft steeg de goudvoorraad van de globale goud-ETF’s met een indrukwekkende 500 ton. Dit is een echte game-changer. Afgelopen vrijdag voegde goud-ETF’s zelfs nog 6,6 ton goud toe op 1 dag, sinds Brexit vloeide er 37 ton naar de ETF’s. Dit bracht het totaal terug op 1.959,1 ton goud ten opzichte van 1.458,1 ton op 6 januari. Hiermee evolueren de goud-ETF’s terug in de richting van het record van 2.632,5 ton in 2012 dat werd bereikt nadat de wereld een golf van inflatie vreesde na het losse monetaire beleid van de centrale banken. Goud-ETF’s staan nu terug op het niveau van augustus 2013.