Warren Buffet vindt goud maar niks. Het Orakel van Omaha heeft een sterke voorkeur voor aandelen en obligaties. Net als er voor elke belegging voor- en tegenstanders zijn, geldt dit ook voor goud. Het ene kamp ziet een investering in goud als de ultieme verzekering tegen inflatie, een zwakkere Amerikaanse dollar en een eventuele beurscrash. Het nee-kamp, inclusief Warren Buffet, vindt dat goud niet meer thuishoort in het hedendaagse beleggingsportfolio. Nee-kamp Ook Joe Heider, oprichter en eigenaar van Cirrus Wealth Management, is het met Buffet eens en vindt dat je je geld beter in andere financiële producten kunt stoppen.
Goud heeft geen intrinsieke waarde, anders dan als sierraad en enig industrieel gebruik. Op de lange termijn kan het niet concurreren met een gespreid portfolio van aandelen en obiligaties – Joe Heider.
Ja-Kamp Tegelijkertijd kan de goudprijs volatiel zijn, met veel snelle bewegingen. In 2002, toen de beurzen in de VS met 22% daalden, steeg goud met 24%. In 2008 was goud één van de weinige beleggingen die het jaar positief afsloot en steeg het de twee jaren daarop nog eens met jaarlijks 28%. Fysiek goud of beleggen? Goud kan fysiek worden gekocht, maar dit manier kent ook nadelen. Verkopers zullen een commissie in rekening brengen en dan is het nog maar de vraag of de werkelijke marktprijs kan worden betaald. Daarnaast moet worden nagedacht over opslag. Wordt dit gedaan door een derde partij, dan worden hier kosten voor berekend. Sla je het zelf op, dan loop je extra risico. Een slimmere manier om te kunnen profiteren van een stijgende goudprijs is het kopen van een ETF (aandelenmandje) dat daadwerkelijk fysiek goud aanhoudt. Het grootste fonds is de ETF van SPDR Gold Trust, ticker GLD. Opgericht door HSBC wordt door dit fonds goud in de kluis in Londen aangehouden. Het voordeel van deze ETF is de liquiditeit zodat het altijd mogelijk is om snel te kunnen kopen en verkopen.