Goud en zilver beleggen Wat een week weer. De beurzen zetten hun recordrace zonder veel verpinken verder. De aanhoudende kracht waarmee de koersen dag na dag hoger worden gezet, zagen we zelden. Vooral niet in het huidige klimaat van onzekerheid en risico. Het heeft soms wat weg van paniekaankopen. Alsof beleggers plots geen andere uitweg meer zien dan aandelen. De dreiging van negatieve rentes wereldwijd zet steeds meer investeerders aan het denken. ‘Als ik straks moet betalen voor staatsobligaties en het risico van bedrijfsobligaties nog amper wordt vergoed, dan kan ik maar beter in aandelen gaan.’ Deze gedachtegang spookt door steeds meer hoofden van allerhande investeerders, van de meest gesofisticeerde hedgefondsbeheerder tot de kleinste belegger. Bank of America publiceerde recent enkele hallucinante cijfers over de obligatiemarkten. Zo duurt het bijvoorbeeld 107 jaar om je investering in 1-jarige US treasuries te verdubbelen. Meer dan honderd jaar! Een onmogelijke opdracht, maar het kan nog veel slechter…

  • Zo doe je er met de Duitse tegenhanger (1j Duitse bunds) 1.387 jaar over om je inzet te verdubbelen.
  • En in Japan ben je met hetzelfde schuldpapier 6.923 jaar (!) bezig om je investering te verdubbelen.

Vertel ons: hoe dood kan een markt zijn? Dit is compleet van de pot gerukt! Het is en blijft de grootste drijfveer om geld in andere delen van de markt te investeren. Bijvoorbeeld in de aandelenmarkten. Het is (mede) daarom duidelijk risk-on op de beurs. Dat zien we ook goed aan de comeback van de risicovollere, cyclische achterblijvers. Technologie, transport, grondstoffen, … allemaal hebben ze inmiddels de weg naar boven ingeslagen. En hoewel het nog te vroeg is om voluit te gaan op de beurs, ziet het technische beeld er steeds beter uit. De echte ‘GO’ zullen we wellicht volgende week van de Fed krijgen. De leden van de Amerikaanse centrale bank houden dan hun gebruikelijk bijeenkomst (FOMC), waarna men hun besluiten en verwachtingen voor de komende periode zullen bekendmaken.

  • Als de Fed even soepel blijft als bij vorige meetings, wordt dat het definitieve startschot voor de beursrally.
  • Moest de centrale bank een strengere toon aanslaan, dan kan er mogelijk nog een halt worden toegeroepen aan de stijging.

De kans dat de risk-on modus zal doorzetten is groot, en deze kan mogelijk in een nog hogere versnelling schieten. Die ingeving kregen we niet zo maar, maar werd ons ingegeven toen we het nieuwste Groeimarkten Rapport onder ogen kregen. Daarin staat immers de volgende grafiek, die voor ons wel de ogen opende. Nota: het nieuwe Groeimarkten Rapport nog gepubliceerd moet worden, nu maandag, maar we kregen uitzonderlijke toestemming om de grafiek hier al te laten zien. For your eyes only! 😉 goud-zilver vs EM Het is de goud-zilver ratio (gele grafiek) versus het verloop van de groeimarkten (blauwe grafiek) sinds 2000. Zoals u kan zien luidde in het verleden een top in de goud-zilver ratio, boven 80x, altijd de bodem in voor de groeimarkten. Met de neergang van de ratio, schoten de koersen in de groeimarkten in de jaren nadien telkens stevig omhoog. Anders gezegd, de goud-zilver ratio bleek in het verleden al een perfecte risk-on contra-indicator voor de financiële markten, met name voor de onderdelen met een hoger risico. Denk daarbij aan bijvoorbeeld technologie, maar dus vooral ook groeimarkten. Als de groeimarkten uitbreken, dan barst het feest pas echt los in de financiële markten. Zo komen we nog eens terug het op onze strategische aanpak bij Trends: niet ‘of-of’, maar ‘en-en’! Vele lezers denken nog vaak ten onrechte dat we zogenaamde goudbugs zijn bij Slim Beleggen. Inderdaad, we geloven sterk in de seculaire stierenmarkt voor goud, zilver en grondstoffen in het algemeen, maar zijn niet blind voor andere onderdelen in de markt. Als we elders ook rendement kunnen behalen, dan zullen we die kansen niet aan ons laten voorbij gaan. Want we zijn hardcore beleggers, tot in het diepste van onze genen! Dat kan je ook opmaken uit de vier trends die we bij Slim Beleggen op de voet volgen. Enerzijds positioneren we ons in Goud & Zilver en Grondstoffen, maar daarnaast focussen we ook op de aandelen in Technologie en Groeimarkten. Dit zijn de twee onderdelen in de aandelenmarkten die optimaal zullen profiteren van de toekomst die we voor ogen hebben. Een toekomst waarin de inflatie zal oplopen, en de economische groei ondermaats blijft: stagflatie! Wie in een dergelijk klimaat de inflatiegevoelige groeiers in portefeuille heeft – technologie & groeimarkten – die ziet zijn vermogen met een veelvoud stijgen.