Goudmijnaandelen kopen Goud en zilver zitten duidelijk in een nieuwe opwaartse trend, maar echt knallen doen de goud- en zilvermijnaandelen. Veel beleggers blijven de kat uit de boom kijken, dat maakt deze nieuwe stierenmarkt juist zo interessant. Wanneer de massa terug verliefd wordt op goudmijnaandelen, kunnen de beleggers van vandaag hun winsten tot mogelijk 1.000% innen. Terwijl de goudprijs dit jaar een kleine 20% hoger staat, staan goudmijnaandelen in de vorm van ETF GDX al 65% hoger. Terwijl zilver op het hoogste niveau in een jaar staat, staan de zilvermijnaandelen in de vorm van ETF SLVP al 69% hoger, het hoogste niveau in 14 maanden. De mijnbouwaandelen nemen dus het voortouw. Zo was dat in het verleden en zo is dat vandaag opnieuw. De reden waarom de meeste beleggers nog steeds de kat uit de boom kijken is de hoge volatiliteit van deze aandelen. Een lager volume zorgt voor meer volatiliteit. Dit betekent dus ook dat deze aandelen veel sneller omhoog gaan als er slechts een klein deel van het kapitaal naar de sector vloeit.

Koop goudmijnaandelen die bij jou passen

Junior goudmijnaandelen kunnen 20-30% dalen als een aandeelhouder een pakket aandelen verkoopt, maar deze aandelen kunnen ook 20-30% stijgen wanneer het bedrijf goede resultaten publiceert. Deze volatiliteit moet je kunnen verdragen, je moet door diepe dalen durven gaan om hoge toppen te scheren. Deze volatiliteit biedt dan ook de nodige interessante instapmomenten. Wie de bodem van de cyclus heeft gemist, kan op zwakke dagen alsnog een interessante belegging doen. Gelukkig zijn er ook minder volatiele segmenten binnen de goud- en zilvermijnsector. Je moet de juiste mijnen koppelen aan je persoonlijke profiel.

  • Ben je van nature terughoudend maar geloof je dat de goud- en zilverprijs zal stijgen de komende jaren, dan focus je best op de mijnen die reeds goud en zilver produceren.
  • Neem je graag grote risico’s voor een maximale winst, dan focus je best op de junior mijnen die nog in hun exploratiefase zitten.
  • Zit je daar ergens tussen, zoals de meeste beleggers, kan je goud- en zilvermijnen kopen die al in een vergevorderde fase van hun ontwikkeling zitten en die richting productie evolueren.

Goudmijnaandelen stegen gemiddeld 602% in de vorige cyclus

Toch blijft de hele sector volatiel. Er is discipline en geduld nodig om veel geld te verdienen met goud- en zilvermijnen. Het is een moeilijke sector met een hoog potentieel rendement. Zorg dus voor voldoende duidelijkheid waarom je een bepaald aandeel koopt.

Duidelijkheid schept vertrouwen, vertrouwen zorgt voor discipline en discipline voor succes.

Je koopt dan ook best niet je volledige positie in een keer. Koop in schijven. Wanneer het aandeel fors stijgt, heb je ten minste al een deel van de winst meegenomen. De winst is niet zoveel als je misschien verwacht, maar winst is winst, er zijn altijd nieuwe opportuniteiten. Wanneer de aandelenkoers daalt, kan je een volgende schijf kopen. Zo heb je al een groter deel van je positie aan een lagere gemiddelde aankoopprijs. Let wel op dat het bedrijf nog steeds aan je vooropgestelde voorwaarden moet voldoen wanneer je aandelen bij koopt als de prijs daalt. Wanneer de prijs daalt omdat het bedrijf niet meer beantwoordt aan je vooropgestelde criteria, is het tijd om te verkopen in plaats van bij te kopen. Op die manier kan je gigantische winsten behalen met goud- en zilvermijnaandelen. Tijdens de periode 2000 – 2003 stegen goudmijnaandelen gemiddeld 602%. Dit wil zeggen dat de beste aandelen tot 1.000% stegen. Vandaag bevindt de sector zich terug op hetzelfde niveau als begin deze eeuw.