Goud is één van de best presterende activa van 2020. Verschillende experts denken dat de goudprijs nog zal stijgen door de onzekere periode waar de wereld nu voorstaat. Volgens Paul Gambles van MBMG Group zijn ook goudmijnaandelen goed geplaatst voor een win-win resultaat na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

De goudprijs is de laatste dagen omhoog geklauterd door de economische onzekerheid en het vooruitzicht op een verdere Amerikaanse stimulans die voor een opwaartse impuls zou kunnen zorgen.

Momenteel noteert de goudprijs aan ongeveer $1 888 per troy ounce. Het edelmetaal wordt door beleggers gebruikt als een veilige haven te midden van economische onrust. Ook bedrijven die zich bezighouden met mijnbouw profiteren vaak van deze zaken.

Goudmijnaandelen

De VanEck Vectors Gold Miners ETF, die bestaat uit grote mijnbouwbedrijven als Barrick en Newmont Corp, heeft de bredere markt in de laatste 12 maanden ruimschoots overtroffen. Dit komt omdat de goudprijzen zo hard zijn gestegen, wat uiteraard goed is voor de winstgevendheid van deze bedrijven.

Gambles verklaarde dat wat het resultaat van de verkiezingen ook zal zijn, de goudmijnaandelen zeer goed gepositioneerd zijn voor een win-win situatie.

Hij stelt:

We denken dat goudmijnaandelen kunnen profiteren van de stimulans maar ook van de chaos na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Verkiezingen

Wanneer Trump de verkiezingen zou winnen en de Democraten het Huis van Afgevaardigden behouden, zullen de onderhandeling tussen de twee partijen waarschijnlijk worden hervat.

Een overwinning van Joe Biden zou echter moeten resulteren een in grotere stimulansrekening. De Democraten hebben een nieuw steunpakket ter waarde van $2,2 biljoen voorgesteld.

Een mogelijkheid blijft ook dat er een betwist resultaat van de verkiezingen zal zijn. Hierbij zal Trump weigeren om het resultaat te erkennen. Deze situatie zou een neerwaartse druk uitoefenen op risicodragende activa, maar positief zijn voor de goudprijs.

Bron: CNBC

Foto: iStock