Voor degenen die het nog niet wisten: Google is eind vorig jaar gereorganiseerd en zodoende is een nieuw bedrijf ontstaan, waar Google slechts een onderdeel van is. Onder de paraplu van Alphabet vallen nu tal van grote en kleinere bedrijven, die elk een eigen CEO hebben.

Waarom Alphabet?

Omdat Google zoveel activiteiten verrichtte, was het tijd om structuur in de organisatie aan te brengen. Door deze herstructurering kan CEO Larry Page nu naar hartenlust experimenteren met nieuwe en spannende ideeën, zonder dat het indruist tegen Google’s missie:  “het ordenen en beschikbaar maken van het mondiale informatie-aanbod”. Daarnaast speelden allerlei boekhoudkundige zaken een rol en maakten aandeelhouders ten tijden van de aankondiging een klein vreugdedansje. Het aandeel schoot met procenten tegelijk de lucht in.

Onder Google, dat nu slechts een onderdeel is van moedermaatschappij Alphabet, vallen bekende producten zoals de zoekmachine, Google Maps, Youtube, maar ook het Andoid platform veel beter op. Bij het bestuderen van de organisatiestructuur staan een paar spannende bedrijven, zoals: Google DeepMind, dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie. Dit Engelse bedrijf nam Google onlangs over.

googl

Nest, een bedrijf dat Google in 2014 overnam en zich bezighoudt met “slimme” apparaten voor in en om het huis. Denk hierbij aan apps die thermostaten kunnen bedienen. Met Verily wil Alphabet onderzoek doen binnen de gezondheidszorg en wil het ziektes gaan bestrijden. Ook zit Alphabet in stedenproblematiek, met Side Walk Labs. En natuurlijk het Google Slef Driving Car Project.

Daarnaast is Google altijd bezig met grote en kleine “geheime” projecten, die nu nog te gevoelig zijn om naar buiten te brengen.